dimarts, 5 de setembre del 2023

En Cinto i la Maria us necessiten!


 Els dies 14 i 15 de juny de l’any 2003, ara fa vint anys, els Amics dels Gegants de Sarrià de Ter vam viure un dels punts àlgids de la nostra colla gegantera organitzant l’11a Vila Gegantera Gironina, la gran festa de les colles geganteres de les comarques gironines. La trobada coincidia i va permetre celebrar el 15è aniversari dels Amics dels Gegants de Sarrià de Ter i el 10è aniversari de la Coordinadora de Colles geganteres de les comarques gironines. Ara fa vint anys Sarrià de Ter va ser la capital gegantera de les comarques gironines acollint a més de 30 colles geganteres.

Un dels moments més solemnes d’aquella trobada va ser la inauguració de la plaça i l’escultura dels Gegants, una reproducció d’en Cinto i la Maria obra del picapedrer Agustí Vila. L’aleshores alcalde de Sarrià de Ter, Josep Turbau, en el seu discurs institucional va dir aquestes paraules, enaltint el teixit associatiu del poble i, en especial, la força de la colla gegantera: «És per nosaltres un honor que Sarrià de Ter sigui la Vila Gegantera Gironina 2003, ja que aquest fet significa que hi ha gent al nostre poble que es mobilitza, que hi ha entitats que bullen d'activitat, gent que es veu capaç d'organitzar actes com el d'aquesta diada, que ha pres el compromís d'atendre als nombrosos visitants que amb motiu d'aquesta celebració visitaran Sarrià de Ter, gent que procurarà deixar-los amb un regust de satisfacció i, ben segur, amb ganes de tornar-hi. No tingueu cap dubte que s'hi esforçaran».

Aquest punt àlgid, però, no s'explica sense dos altres moments. Primer, el fundacional: la primavera de 1988 es va començar a gestar la colla gegantera i el setembre d'aquell any ja vam batejar els nostres primers gegants, en Baldiri i la Carmeta, acompanyats de quatre capgrossos: l’Oriol, en Sergi, el Sr. Esteve i la Bety. El gener de 1989 es constituïa formalment l’associació Els amics dels gegants de Sarrià de Ter.

Uns anys més tard també va arribar el gegantó Quimet i altres capgrossos i l'any 2000 Els Amics dels Gegants de Sarrià de Ter vam fer un nou pas endavant encarregant dos nous gegants, en Cinto i la Maria, més lleugers i de més bon portar, esdevenint els protagonistes d'una llegenda que es va musicar de la mà de l'animador infantil Àngel Daban, amb la inestimable col·laboració del grup local de música tradicional Els Groullers i dels propis músics de la colla gegantera; la llegenda també va tenir la seva versió en format de còmic gràcies al talent d'un joveníssim Edgar Massegú, qui també n'havia fet el disseny.

Al llarg dels darrers 35 anys Els Amics dels Gegants de Sarrià de Ter hem tingut alts i baixos, moments de més activitat i moments de menys, però sempre fent ballar els nostres gegants arreu de les places de pobles, viles i ciutats d’arreu de Catalunya. Actualment, però, la colla no ha trobat relleu i l’entitat i els gegants es troben en una mena de letargia, esperant que una nova generació de persones i de famílies prenguin el relleu de la darrera junta i puguin revitalitzar de nou la colla i, sobretot, fer ballar els gegants.

Veïns i veïnes de Sarrià de Ter, amics i amigues dels gegants, en Cinto i la Maria us necessiten, necessiten qui els pugui treure a ballar de nou!

Roger Casero Gumbau, antic membre dels Amics dels Gegants de Sarrià de Ter.

Article publicat al programa de la Festa Major 2023 de Sarrià de Ter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada