dilluns, 10 de juliol del 2017

L'1 d'octubre serà il·legal... o no serà?


El referèndum de l'1 d'octubre anunciat, que no convocat, ja té llei anunciada, que no aprovada i ni tan sols, encara, presentada al Parlament de Catalunya! De moment convé fer-ho així, amb més activitat extra parlamentària que parlamentària; és aquest un altre dels signe dels nostre temps.

Amb el referèndum jo no m'hi trencaria tant les banyes: tal i com es planteja el referèndum de l'1 d'octubre serà il·legal, per més que tingui una llei! I la mare dels ous és l'article 3.2 de la Llei del Referèndum d'Autodeterminació presentada la setmana passada:

"Aquesta Llei estableix un règim jurídic excepcional adreçat a regular i a garantir el referèndum d'autodeterminació de Catalunya. Preval jeràrquicament sobre totes aquelles normes que hi puguin entrar en conflicte, en tant que regula l'exercici d'un dret fonamental i inalienable del poble de Catalunya."

La prevalença jeràrquica sobre qualsevol altre llei (llegeixi's Constitució Espanyola o fins i tot Estatut de Catalunya), emmarcada en l'excepcionalitat del moment (Catalunya com a estat d'excepció?) esdevé de facto una declaració de sobirania o, si voleu, d'independència ja que el que diu és que aquesta llei està per sobre de qualsevol altra, quelcom que a ningú se li escapa, tampoc als redactors d'aquesta llei, que simplement per aquest fet serà recorreguda al Tribunal Constitucional.

La Llei del Referèndum serà suspesa i declarada il·legal, doncs no s'ajusta ni per aquest article citat ni per d'altres que ara tampoc cal desgranar (com la creació de la Sindicatura Electoral) a l'ordenament jurídic vigent a Catalunya i a Espanya. Fins i tot l'ara devaluat Consell de Garanties Estatutàries planteja els seus dubtes en com es vol aprovar aquesta i les altres lleis de desconnexió, ja sabem, allò de la reforma del Parlament per a la tramitació exprés...

Fer coses il·legals, ho sabem, té conseqüències polítiques i també personals i no sembla que tots els independentistes estan igual de disposats a assumir-les. Sí explícitament els de la CUP, per qui la desobediència forma part, si cal, de la seva acció política; sí més calladament els d'ERC, que si bé Junqueras xerra molt moltes vegades no diu res; (alguns) temorosament els del PDeCAT, doncs són els qui ja han començat a rebre les primeres conseqüències personals i polítiques...

El referèndum de l'1 d'octubre serà il·legal o no serà, però aquest potser no és el principal problema que planteja el referèndum. De fet la missió de l'1 d'octubre no és només que els catalans que vulguin puguin votar, és que el procés (en cas que l'1 d'octubre el que es faci no sigui un referèndum amb totes les de la llei) no s'aturi, no defalleixi.

Potser l'1 d'octubre no es farà un referèndum i serà alguna altra cosa; que sigui il·legal serà el de menys i alhora serà el de més, car fins i tot essent il·legal l'1 d'octubre no aturarà el procés. No sé si el president Rajoy ho té massa clar...

L'1 d'octubre serà il·legal... o no serà? No Mariano, mort el referèndum no mates el procés!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada