dimecres, 19 de juliol del 2017

Franco com a argument; de debó?


Coincidint amb l'aniversari de l'inici de la Guerra Civil Espanyola, que no va ser el 18 de juliol sinó, sembla, el dia abans, ahir diferents ciutats de Catalunya es van despertar amb la imatge d'un jove Francisco Franco rere un impactant missatge: "No votes. 1 de octubre: no a la República". L'acció ha estat obra del moviment d'esquerres República des de Baix.

Si aquesta acció tenia com a objectiu provocar, ho ha ben aconseguit! La relació de la lluita antifranquista amb la lluita per la independència sempre genera controvèrsia, sobretot entre els demòcrates antifranquistes que van protagonitzar aquesta lluita i no són independentistes, ni abracen el procés i el referèndum tal i com està plantejat: unilateral i al marge de la llei.

La campanya simplifica de forma intencionada, i una mica maldestre, l'equació: si no estàs a favor del referèndum, ets franquista! Heus ací la provocació. No s'hi val cap matís, cap nota a peu de pàgina, de cartell en aquest cas.

Una part de l'independentisme ha volgut beure de les fonts de la lluita antifranquista donant una certa credibilitat a la idea que la Guerra Civil i el franquisme van ser també una lluita d'Espanya contra Catalunya, una versió històrica certament esbiaixada, o com a mínim poc precisa.

Sí, les institucions, la cultura i la llengua catalanes van ser perseguides i reprimides, la democràcia catalana va ser aniquilada, com va ser-ho també l'espanyola. I no, el gruix de la lluita catalana antifranquista no parlava d'independència, sinó de democràcia, de llibertat, amnistia i estatut d'autonomia!

Els cartells han complert la seva missió, han generat l'expectativa matutina i l'impacte esperats. Franco mai falla: més de quaranta després la seva figura, tan sols la seva imatge segueix generant polèmica!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada