dijous, 6 d’octubre del 2016

Rèquiem pels accents diacrítics supervivents


Com una fiblada a la llengua, així de dolorosa ha estat la supressió de la majoria d'accents diacrítics.

Déu n’hi do quin merder que s'ha generat amb això dels diacrítics, és ben, o si més no ho sembla, una presa de pèl; s'anuncia el dia dels Sants Innocents i no ens ho creiem! Talment com si algun membre (catxondo) de l'Institut d'Estudis Catalans se li hagués anat la , s'hagués begut l'enteniment pensant en el món del demà, simplificant l'ortografia! És que vós, que sou un guardià de la la llengua, vos heu tornat boig i voleu empobrir-la? Que no l'empobrim prou nosaltres, els catalanoparlants vulgars?!

Si fem cas de l'ús que en fem als serveis de missatgeria instantània (WhatsApp) acabarem escrivint, més que sense accents (diacrítics o no), directament amb pictogrames o, encara pitjor, amb "emojis"! , com si tornéssim al passat, als jeroglífics d'antuvi! Ben mirat potser tampoc seria tan mala idea!

També és cert que aquest és un debat generacional, doncs en general no veig els joves massa preocupats ni crítics amb aquest assumpte dels accents diacrítics, ans al contrari.

que la llengua és quelcom viu, que els mots no són immutables, que creem neologismesn'importem per contacte amb altres llengües (a vegades per contaminació o dominació) i fins i tot n'adquirim per dir amb altres llengües el que també podem dir, però no ho fem, amb la nostra (això fa mal!), una de les nostres grans contribucions, aquesta darrera, per empobrir el català!

Però són molts els qui encara es pregunten (jo inclòs) què té de dolent l'accent diacrític, quin mal li fa a la nostra llengua!? I encara incrèduls, resistents a fer el dol, emergeix el dubte: el context ho resoldrà tot?

Com una fiblada a la llengua, deia al principi, com si ens l'haguéssim mossegat (ai, quin mal!)... No se l'han mossegat els de l'IEC amb aquest canvi ortogràfic, tampoc me la mossegaré jo que, com possiblement molts de vosaltres, em serà difícil, per no dir impossible, prescindir dels diacrítics suprimits. De fet demà ja no recordaré quins s'han salvat i quins no...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada