Coses que faig, coses que veig, coses que penso...
dilluns, 10 d’octubre del 2016
Inserció laboral i salut mental
Imagineu-vos que teniu feina, si és que malauradament (o no!) no en teniu. amb independència de la feina que sigui (cadascú que valori la seva), i sempre que sigui digna, és innegable avui en dia que la inclusió laboral, estar actiu i ocupat, en general, tal i com subratlla la "Guia per a la integració laboral de persones amb trastorn mental" (del programa Incorpora) mencionant el sociòleg francès Robert Castel, és un valor que afecta a les nostres vides, com a mínim, en aquests aspectes:
- Organitza el temps vital
- Fomenta determinats hàbits de conducta
- Dota d'identitat a les persones i les integra en un grup social
- Facilita el desenvolupament de relacions i xarxes socials
- Afavoreix la independència econòmica i la independència social
- Millora la satisfacció personal
- Millora la qualitat de vida
- Millora l'autonomia de les persones
Imagineu-vos per un moment que, d'avui per demà, perdeu la feina! Perdre la feina no deixa de ser un pèrdua més i com a tal cal fer, també, un procés de dol, doncs en general perdre la feina, representa un cop dur per a la majora de persones que es troben en aquesta situació; tots aquests factors positius aleshores es poden capgirar com un mitjó, i allò que representava el reforç de l'autoestima (seguretat, identitat, xarxa relacional...) i de l'autonomia (econòmica, personal...) ara hi ha el risc que s'inverteixi, que l'autoestima i l'autonomia baixin i assoleixin fins i tot cotes alarmants: depressió, aïllament... No hi estem tan lluny, recordeu l'estadística: 1 de cada 4 persones experimentarà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida.
Tenir feina, treballar, és per moltes persones amb malaltia mental una part més de l'abordatge terapèutic que es pot fer per a la millora de la seva qualitat de vida; si som capaços de valorar l'impacte positiu que aquesta sèrie d'aspectes relacionats amb la feina en nosaltres mateixos ens costarà poc entendre la capacitat inclusiva que tenen en les persones amb malaltia mental que no treballen, i voldrien fer-ho!
Naturalment res de tot això és automàtic ni senzill, i per assolir una inserció calen, a vegades, molts esforços per part de tots els actors implicats: la pròpia persona, l'administració i la legislació laboral, la xarxa de salut mental i els serveis d'inserció laboral d'entitats socials especialitzades, que són els qui acompanyen i donen un suport integral en tot aquest procés d'inserció laboral.
La demarcació de Girona és un referent en l'abordatge comunitari de l'atenció a la salut mental, un model reconegut i amb un nivell d'eficiència notable. Una part de l'abordatge comunitari és, indiscutiblement, la inserció laboral!
Val la pena recordar-ho avui, Dia Mundial de la Salut Mental, i tants dies com faci falta!
Imagineu-vos que podeu facilitar que una persona amb malaltia mental pugui treballar...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada