dijous, 29 de setembre del 2016

Si de cas nosaltres anem tirant...

Dos homes i un destí? Foto: EFE

Si de cas nosaltres anem tirant, va venir a dir ahir el president Puigdemont als polítics espanyols... Però no només va mirar Espanya, el president, també va mirar Catalunya endins, dins del propi procés.

Si la CUP demanava un calendari, una data pel referèndum (de moment a seques, sense adjectivar-lo) ja la té: segona quinzena de setembre de 2017. La propera Diada ja té tema i tornem a veure en l'horitzó unes urnes que respondran bé a la impossible legalitat espanyola, bé a la (im?)probable legalitat catalana que es preveu bastir, i vestir, els propers mesos.

De tot el que va dir ahir el president Puigdemont en la seva intervenció per la qüestió de confiança aquesta qüestió (el compromís per fer el referèndum) deuria ser el que van pactar la CUP i Junts pel Sí a principis de mes, i el que va permetre avançar a la CUP el seu suport al president. Per això als Premis Literaris de Girona el president Puigdemont va dir el que va dir ("La història canviarà aviat i la llengua catalana tindrà finalment un Estat que la defensi").

Una altra qüestió, com va quedar clar, seran els pressupostos (la pedra a la sabata, de moment, del procés), sota amenaça ara, en cas de no aprovació, de finar la legislatura: el sí a la qüestió de confiança ha de ser també un sí, implícit, als pressupostos. Avís per a navegants (llegeixi's cupaires!)

El president Puigdemont no va desaprofitar la convulsió pública i oberta que viu el PSOE, retransmesa en viu i en directe i amb un Pedro Sánchez qüestionat pels barons i pel Sant Cristo Gros, un Pedro Sánchez avui vergonyosament acorralat pels seus propis companys de partit. Possiblement l'últim que necessitava Pedro Sánchez era el suport anímic (i, tot i que ben intencionat, enverinat alhora) del president Puigdemont, que ahir va dibuixat el traç gruixut del pas de la post-autonomia a la pre-independència de Catalunya. Per si algun socialista espanyol tenia algun dubte de les intencions del govern de Catalunya...

Si de cas ves tirant, li diuen els barons a Pedro Sánchez, ves tirant cap a unes primàries i tot el que vulguis, que nosaltres mentrestant et farem el llit, i on no arribem nosaltres ja hi arribarà El País! La defenestració de Pedro Sánchez pot ser tan èpica com patètica!

Però tornem a Catalunya... Nosaltres anem tirant, va venir a dir el president Puigdemont, però ell més que ningú (ell mateix va dir-ho!) sap que sense pressupostos no hi ha referèndum, i per tant novament tot dependrà de la CUP; és clar que avui la CUP sembla menys imprevisible que mesos enrere, tot i haver afirmat que la qüestió de confiança i la del pressupost són dues qüestions diferents...

Amb les urnes d'un referèndum a l'horitzó el president Puigdemont situa una data en el calendari que, ben segur farà de més bon pair, per part de la CUP, qualsevol proposta dels pressupostos 2017. Ja ho va venir a dir el president Puigdemont, potser també pensant en la CUP, si de cas nosaltres anem tirant...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada