dijous, 14 de juliol del 2016

Mort d'un torero

El jove torero, Víctor Barrio, just després de rebre la mortal cornada del brau anomenat "Lorenzo". Foto: EFE

La mort forma part del risc d'algunes professions i activitats professionals, entre elles la de torero!

Setmanes enrere un jove pilot de motos es va deixar la vida en un circuit després d'un desafortunat accident. No em va semblar veure que ningú se n'alegrés, ans al contrari, ni tan sols els que abominen les curses de motociclisme per considerar-les poc respectuoses amb el medi ambient, elitistes o pel motiu que sigui.

he vist en canvi com molta gent s'alegrava per la recent mort d'un torero per una cornada del brau que torejava, al·ludint a una mena de justícia animalista, una contribució a l'asimètric equilibri que hi ha entre braus i toreros en el balanç de víctimes a la plaça.

No crec que ni Paquirri al seu dia, ni tants altres ni tampoc ni aquest torero hagin merescut i mereixin aquesta mort, ni els hi desitjo ni, encara menys, me n'alegro; en tot cas, com deia al principi, la mort és part del risc, un escenari possible, una variable a tenir present! També la té el soldat, l'alpinista o el miner, entre d'altres!

Al seu dia vaig signar, com tants altres i segurament molts de vosaltres, la Iniciativa Legislativa Popular per la supressió de les curses de braus a Catalunya; els animals mereixen una vida digne (vagi pel transport, la seva vida estabulada, el seu ús en el nostre oci, etc. ) i, si els hem de matar, també una mort digne, sense patiment i, encara menys, sense necessitat de fer, se la seva mort, un espectacle.

Entenc que ser antitaurí no passa per desitjar la mort del torero, el banderiller o el picador, sinó per estalviar-li al brau el patiment i la mort que s'exhibeix a la plaça.

S'ho ha buscat!, diuen molts, i potser no els falta raó; una altra manera de dir-ho, que no duu tan implícit el desig o satisfacció que hagi passat, és que forma part del risc d'aquesta activitat. Una altra cosa és alegrar-se per la mort d'algú i embolcallar-la amb la mortalla d'una suposada justícia poètica. Poc poètica serà la justícia, que estudiarà si hi ha delicte en els comentaris joiosos i festius manifestats a les xarxes socials per la mort d'aquest jove torero.

Simpatitzo més amb el brau, però no desitjo, ni m'alegro, per la mort d'un torero! Més que matar-lo d'una cornada el que voldria és que el brau enviés el torero a l'atur!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada