dimecres, 27 de juliol del 2016

Les creus grogues



No he trepitjat mai cap d'aquests cementiris sembrats de creus blanques arrenglerades que recorden moltes de les víctimes de la Segona Guerra Mundial. No n'he visitat mai cap però puc imaginar-me la impressió que fan tant des d'una mirada més distant, fitant el camp de creus plantades, com més propera, identificant-ne totes i cadascuna d'elles, prenent consciència de la vida i les vides que allà, per dir-ho d'alguna manera, hi ha sepultades.

Aquest estiu l'ANC ha emulat aquesta impactant imatge en la seva darrera campanya, prèvia a la celebració de la diada, sembrant de creus gorgues algunes places i carrers de Catalunya per "per denunciar que davant un Estat que es mostra insensible amb el patiment dels seus ciutadans i que destrossa el seu sistema sanitari, només ens queda poder construir entre tots un futur millor per a nosaltres, els nostres fills i els nostres néts."

La campanya la motiva la desafortunada expressió “les hemos destrozado el sistema sanitario”, i desafortunada trobo jo també la pròpia campanya doncs caldria especificar, en alguna d'aquestes creus grogues, l'origen català, i del propi govern català d'alguna part de la destrossa del nostre sistema sanitari.

No puc evitar trobar, en aquesta campanya, un excés de demagògia o, si ho preferiu, una gran mancança d'autocrítica! No tots els mals de Catalunya, en general, ni del sistema sanitari català en particular venen d'Espanya i/o Madrid, alguns tenen l'origen, i si voleu l'ADN, 100% català!

És que el govern català, alguna vegada, no ha pres alguna decisió (privatització, retallada) per voluntat i iniciativa pròpia que hom podria considerar lesiva pel sistema públic de salut de Catalunya?

Ni el procés pot ser una cortina de fum ni les envestides, que hi són i cal denunciar-les, del govern i alguns estaments de l'estat espanyol poden ser l'excusa perfecta per atribuir-los tots els nostres mals. En són corresponsables, en som corresponsables, i en tot cas en cada cas en podem discutir els graus i nivells de responsabilitat.

Personalment trobo desafortunada aquesta campanya de l'ANC, que una vegada més vol fer-nos passar bou per bèstia grossa!

Tinc pendent visitar, algun dia, un d'aquests cementiris de creus blanques que recorden algunes de les víctimes de la Segona Guerra Mundial; aquesta performance de les creus grogues, per poc que pugui, me l'estalviaré!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada