dimarts, 12 de maig del 2015

Litúrgia electoral

Penjant cartells, un clàssic de els eleccions. Foto: Roger Casero

Ja hi som pel tros, en plena campanya electoral de les eleccions municipals! Les campanyes electorals són una mena de mal necessari que, tal i com es plategen encara avui, penso que caldria repensar.

Les campanyes electorals juguen el paper de xarnera, de frontissa, entre una legislatura que es tanca i una altra que s'obre, en el cas de les eleccions municipals entre un mandat que es tanca i un que s'obre, esdevenint una mena de període d'interregne en el que els partits activen al màxim les seves potencialitats per intentar fer allò pel quan existeixen: guanyar eleccions, guanyar les eleccions.

Les campanyes electorals tenen la seva pròpia litúrgia: l'inici de la campanya amb la descoberta (ja no enganxada) del cartell electoral, els debats electorals entre els diferents candidats, la presència dels candidats al carrer i actes i esdeveniments populars, els mítings i altres actes electorals, els porta a porta, els blocs electorals, la propaganda electoral...

Les campanyes electorals són necessàries en la mesura que promouen l'activació dels votants, animant-los a anar a votar i, naturalment, votar per alguna de les opcions possibles, en la mesura que permeten confrontar programes i propostes, visions d'un poble, vila o ciutat diametralment diferents, oposades, o tan sols matisades, necessàries en la mesura que permeten als votants interpel·lar directament, si cal, als candidats que en qüestió de dies poden ser i seran els seus representants públics.

Però les campanyes electorals tenen també qüestions que caldria millorar com la propaganda electoral, i tal vegada també caldria reflexionar sobre la jornada de reflexió, que a vegades sembla més la "happy hour" dels candidats, un dia de treva, de descans i relax, que no pas la veritable jornada de reflexió dels votants.

Seguirem aquests dies, els agosarats candidats i els soferts votants, la litúrgia electoral, que qui dies passa eleccions empeny, i enguany són vàries i variades les eleccions que hem d'empènyer!

Uns i altres armem-nos de paciència i comprensió mútua, procurant no perdre mal... I rumiem, entre tots, si per a les properes municipals, o encara millor, les properes eleccions, podem fer-ho millor!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada