dimarts, 3 de juny del 2014

El Rei abdica, la República espera...

Imatge del discurs, d'abdicació, del Rei. Foto: Casa Reial
El Rei d'Espanya, Joan Carles I, abdica la corona, heus ací una notícia històrica, d'aquelles que anys a venir apareixeran als llibres d'història i que, juntament amb la cerimònia de successió a la corona espanyola, serà motiu, és ja motiu des d'ahir mateix, d'especials informatius i cròniques revisionistes.

Bona prova de l'abast històric d'aquesta notícia és l'excepcionalitat de les edicions de tarda de molts diaris en paper... Un fet avui ja quasi tan anacrònic, en l'era digital, com la pròpia monarquia, però que situa el paper com el suport per a la informació important!

El Rei abdica i la primera reacció de molts antimonàrquics i/o republicans (que no sé si són exactament el mateix o no) és d'alegria; una alegria que a  i m'és difícil de veure i de comprendre, sobretot perquè amb l'anunci de la seva abdicació el propi monarca ha assenyalat en el seu successor, el Príncep d'Astúries i (per ignomínia de molts) de Girona, el futur Rei d'Espanya, Felip VI.

Per mi, que sóc republicà com bé sabeu els qui fa temps que em llegiu, la bona notícia, aquella que faria obrir ampolles de cava i engegar la feina del dia a dida, seria que amb la seva abdicació la monarquia espanyola marqués, més que un punt i seguit, un punt i final!

I amb l'abdicació del Rei són moltes les teories i especulacions sobre els motius de la seva renúncia així com sobre el futur que s'obre per a monàrquics, constitucionalistes, federalistes, republicans, independentistes... Aquí tothom fa anar l'abdicació al seu favor!

El Rei abdica perquè li demana el cos, el cap i sobretot els assessors de palau, doncs la monarquia a Espanya ja no és el que era, ni representa el que representava fa 35 o 40 anys, en plena transició. Si aleshores a la monarquia espanyola se li podia atribuir el paper d'aglutinador de la unitat d'Espanya i dels espanyols, amb el 23-F com a gran moment del Rei, avui no pot escapar-se de ser una cara visible i reconeixible dels excessos i la corrupció a Espanya d'aquests darrers anys...

El Rei abdica per canviar de rei, perquè res canviï... mentre, la República espera!

--------------------------

pd: el dicurs del rei...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada