dilluns, 7 de gener del 2013

La lenta, però constant, invasió de les tauletes tàctils



Avui parlarem de les tauletes tàctils, un giny electrònic cada dia més present a més llars, a més oficines, un aparell que s’ajusta perfectament al concepte SoLoMo que fa un parell de números ja vam definir per explicar com és internet als nostres dies: Social, Local i Mòbil!

Les tauletes tàctils, “tablets”en anglès, són una mena de terme mig entre un ordinador portàtil i un  telèfon intel·ligent (“smartphone”). Les tauletes tàctils són com un ordinador, però no tenen ni ratolí ni teclat físic; tot és pantalla! De fet el seu ús i funcionalitat s’assembla molt a la dels telèfons intel·ligents d’avui, que també són tàctils, en els que predomina la pantalla i que, com també fan les tauletes, permeten la instal·lació d’aplicacions (“apps”), imprescindibles per al seu ús.

Si pensem en una tauleta segurament la primera que ens vindrà al cap serà l’iPad, de la casa Apple, que va sortir al mercat a principis de l’any 2010, la primera tauleta que va tenir èxit a nivell comercial, però que, com ha passat amb tantes altres coses, no va ser la primera tauleta que es va crear.

Presentat com una evolució natural del llavors ja exitòs iPhone l’iPad va seduir d’entrada al fidel client de productes Apple (Mac, iPod, iPhone) però ràpidament altres marques van començar a comercialitzar les seves pròpies tauletes tàctils.

De fet el de les tauletes és actualment un mercat en evolució i expansió, no només pel que fa a la seva fabricació, sinó perquè també ha creat, juntament amb els telèfons intel·ligents, un nou nínxol empresarial: les aplicacions!

Les tauletes tàctils tenen com a punts forts la simplicitat del seu ús, molt intuïtiu, i la versatilitat i personalització que permeten gràcies a les múltiples i diverses aplicacions que hom s’hi pot instal·lar. El seu ús, doncs, tan pot ser professional com particular. A més és un giny electrònic multi generacional, la mainada, de ben petits, ja l’utilitzen amb molta destresa, i presenta menys barreres que un ordinador clàssic per a la gent gran.

Una altra gran avantatge que té és la seva condició de dispositiu mòbil; prim i de poc pes fa de molt bon portar amunt i avall; en aquest sentit cada vegada hi ha qui el prefereix més als ordinadors portàtils i als “notebooks”. De fet la projecció de vendes de tauletes i portàtils dels darrers dos anys pronostiques que al 2015 ja es vendran més tauletes que ordinadors portàtils.

Però per contra el fet de no disposar d’un teclat físic, sinó d’un teclat tàctil que apareix a la pantalla, fa més incòmode el seu ús per a escriure textos relativament llargs. Tot i que, naturalment, el seu teclat és més gran del que tenen els “smartphones”, el seu ús també sembla més indicat per a piular a Twitter que no pas per escriure un article per una entrada d’un bloc.

El seu preu elevat també és un dels desavantatges que tenen les tauletes tàctils, percebudes encara possiblement com un producte inaccessible, tot i que algunes marques ofereixen tauletes més petites i senzilles també a preus més reduïts.

La realitat, però, és que les tauletes tenen per davant un gran recorregut i poc a poc són més presents a les llars. I quan una tauleta entra en una llar es produeixen, com a mínim, dues coses: l’ordinador clàssic, el “PC”, queda més arraconat i tots els membres de la família, grans i petits, volen fer servir la tauleta per connectar-se a internet, mirar programes de televisió, jugar, interactuar a les xarxes socials i, perquè no, per educar!

La realitat, doncs, ens diu que poc a poc les tauletes tàctils aniran envaint les nostres llars i que és molt probable que els més menuts de casa tinguin el seu primer contacte amb internet a través d’aquests aparells, aparells que manejaran sorprenentment bé des del primer moment, molt millor que un ordinador amb ratolí i teclat, i amb el què, sense cap mena de dubte, podran aprendre moltes coses jugant!

D’aplicacions, petits programes que cal instal·lar, n’hi ha de molts tipus. per connectar-se a internet, per escoltar música, per accedir al correu electrònic, per interactuar a les xarxes socials... també n’hi ha d’educatives!

Tot i que avui no en volem parlar abastament, sí que em permeto, per finalitzar aquest article, recomanar-vos el web de Qpertin, impulsat per dos sarrianencs, que té per objectiu apropar a les famílies amb infants de 3 a 12 anys a la cultura interactiva utilitzant aplicacions infantils educatives per a tauletes tàctils, així com destacar el treball que ha començat a fer l’Associació de Famílies Applicades, participada també per famílies de Sarrià de Ter, entitat que ofereix suport i acompanyament a les famílies en fer un bon ús de les tauletes tàctils i com integrar-les al dia a dia d'una manera correcta per ajudar-les a evitar conflictes i problemes en el futur.

Les tauletes tàctils seran, ben segur, un dels regals estrella del proper Nadal. Són moltes les variables a tenir presents a l’hora de comprar-ne un: sistema operatiu, mida de la pantalla, capacitat  de memòria, preu...

Sigui quina sigui la vostra tauleta mai és sobrer recordar, que com tots els aparells i ginys electrònics, tenen també un botó que permet apagar-los. Desconnectar per connectar... però això ja  serà un altre article!

Article publicat al número 82 de la revista Parlem de Sarrià

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada