Núvol de paraules d'aquest article. |
Però el què penso que ens ha d’ocupar i preocupar avui en dia és el present i, sobretot, el futur dels Premis Sant Jordi de Sarrià de Ter.
Només premi local?
La convocatòria dels Premis Literaris Sant Jordi d’enguany presentava com a principal novetat que només podien concórrer al concurs literari persones empadronades a Sarrià de Ter. Aquesta novetat no ha estat massa reeixida i penso que caldria replantejar-la.
Els darrers 5 anys des del PSC de Sarrià de Ter hem reclamat la convocatòria d'un premi local que premiés la millor obra presentada d'un escriptor local. Penso que els premis no han de tenir una restricció territorial, sinó lingüística, de manera que l'opció de seguir obrint la convocatòria a escriptors de llengua catalana és la millor opció. Però paral·lelament penso que és necessari també premiar els autors locals que presenten les seves obres en les diferents categories;per aquests caldria crear un premi especial i/o accèssit local.
Un dels objectius dels Premis Literaris Sant Jordi ha de ser, sense cap mena de dubte, la promoció de la creació d'obres literàries entre els veïns i veïnes de Sarrià de Ter. Per assolir aquest objectiu la convocatòria del premi local només és una de les accions a fer per assolir aquest objectiu; quants tallers de creació literària s'han fet a Sarrià de Ter els darrers anys?
És cert que difícilment els sarrianencs i sarrianenques coneixem el nom d'alguns dels guanyadors dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter. Per conèixer els noms cal publicar-ne també les seves obres, per sobretot apropar-les als veïns i veïnes.
És cert que són molts els premis literaris que es fan arreu de Catalunya, arreu dels territoris amb parla catalana, però per sí sol això no és motiu per excloure els escriptors catalans, novells o no, de la possibilitat de presentar-se als Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, com s'ha fet en aquesta darrera edició.
Els nostres són uns premis modestos i, com a tals, també són i han de ser un certamen literari més de Catalunya on els escriptors puguin fer que les seves obres siguin valorades, publicades i llegides. Ha de ser també objectiu dels premis el foment i la promoció de la literatura catalana.
Cal comptar amb els joves!
Els infants i joves d'avui són, seran, els escriptors de demà! Des de fa molts anys l'Escola Montserrat de Sarrià de Ter fa una gran tasca educativa i formativa de creació d'obres literàries. Aquesta feina, però, es veu escapçada quan els i les alumnes de l'escola cursen secundària a l'institut.
Excloure els joves, discriminar-los, no convocar els premis en categoria juvenil és un error que cal esmenar en la propera convocatòria.
Durant aquests anys són molts els joves que durant l'etapa de primària s'han presentat i, alguns, guanyat els premis i quan han anat a l'institut no se'ls ha donat ni tan sols l'oportunitat de plantejar-se si presentar-s'hi o no.
El treball que es fa a primària ha de tenir continuïtat a secundària, és un fil que cal seguir teixint que no es pot trencar. Si volem que en el futur més autors de Sarrià de Ter presentin les seves obres literàries als nostres premis, hem de seguir estimulant, animant i donant suport als nostres infants i joves.
Urgeix ressuscitar el Consell de Cultura!
Cal repensar els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter i aquesta no ha de ser només una tasca de la regidoria de Cultura; per fer-ho de la millor manera, per fer-ho d'una manera participada cal recuperar l'oblidat Consell de Cultura.
Inactiu des del 2007 el Consell de Cultura ha de ser el gran espai de debat i reflexió sobre la política cultural de Sarrià de Ter, també dels Premis Literaris Sant Jordi, un espai que ha de permetre a la regidoria de Cultura definir les línies estratègiques bàsiques per al foment de la cultura, que ha de servir per ajudar a la regidoria de Cultura a prendre millors decisions.
Si un dels objectius dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter és fomentar la participació de veïns i veïnes als premis caldrà fer molt més que una nova convocatòria; per a tal objectiu cal planificar una sèries d'estratègies, accions i recursos per assolir-lo, començant per tenir present els joves, sense obviar el seu talent, així com amb els adults, dotant-los, si en necessiten, d'eines, recursos i formació per millorar les seves dots literàries.
Urgeix ressuscitar el Consell de Cultura, no només pels Premis Literaris Sant Jordi, però també per ells, perquè cal repensar-los, cal que entre tots els repensem sobretot orientant-los al futur.
Els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter formen part del nostre patrimoni cultural, són uns premis amb un llarg recorregut i avui, la nostra responsabilitat, la de tothom, és saber-ne traçar una bona trajectòria de present i de futur!
Article publicat al número 81 de la revista Parlem de Sarrià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada