divendres, 5 de novembre del 2010

El present dels Premis Sant Jordi: l’adaptació, no sempre encertada, als canvis


Si ahir parlàva del passat dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter avui parlo del present en aquesta segona de les tres parts de l'article 30 anys dels Premis Literaris Sant Jordi. Un estímul per a la creació literària (en pdf al Google Docs) publicat al número 73 de la revista Parlem de Sarrià.

El present dels Premis Literaris Sant Jordi: l’adaptació, no sempre encertada, als canvis

Al llarg d’aquests 30 anys els premis Sant Jordi han anat evolucionant, adaptant-se a les noves realitats i necessitats, tot i que des del meu i nostre modest punt de vista, no sempre prou encertadament.

Les actuals bases dels premis ens permeten observar alguns canvis que s’hi han introduït, com la desaparició de la categoria juvenil i la seva substitució per la nova modalitat de “haikús”. La creació de la nova modalitat de “haikús” és tot un encert, però que aquesta modalitat vingui a substituir la categoria juvenil és un error que cal esmenar.

Sense cap mena de dubte un dels punts crítics dels darrers anys del premi literaris és la poca participació en la categoria juvenil, pel què efectivament calia prendre alguna mesura en aquesta línia. L’actual regidoria de Cultura i equip de govern van optar per suprimir la categoria juvenil en les categories de poesia i narrativa i al seu lloc convocar el concurs de “haikús”, amb la possibilitat d’enviar els “haikús” a través de missatges sms de mòbil. Un error, novament, de concepte: per més juvenil que siguin els sms, un “haikú” és una creació literària de forma simple, cert, però de creació complexa; un “haikú” és naturalment a l’abast dels joves, però la realitat és que aquests dos darrers anys han estat persones adultes qui han guanyat, i majoritàriament participat, en aquesta modalitat.

Ja l’any passat des del PSC de Sarrià de Ter vam reclamar que no es suprimís la categoria juvenil en les modalitats de narrativa i poesia, sinó que es reforcés amb un treball conjunt amb l’IES Narcís Xifra, semblant al treball conjunt que es fa amb el CEIP Montserrat. Es tracta que des de l’institut, a través de les assignatures de llengua i literatura catalana, es treballi la creació literària amb la participació dels alumnes al premi, establint, si s’escau, algunes temàtiques per orientar millor els treballs literaris.

És cert que la categoria juvenil era un dels punts crítics dels darrers anys, però la solució era reforçar-la, no suprimir-la. L’esperit dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter és l’estímul per a la creació literària i suprimir la categoria juvenil va conra l’esperit dels premis. Amb la categoria juvenil em sembla que l’actual equip de govern va llençar la tovallola prenent aquesta decisió.

Un altre dels punts crítics dels premis literaris, un d’aquells aspectes que calia millorar, era la participació, en la categoria d’adults, de veïnes i veïns de Sarrià de Ter. En aquest sentit des del PSC de Sarrià de Ter vam proposar la creació d’un premi local en categoria d’adults en les modalitats de narrativa i poesia. Al llarg d’aquests anys són moltes les persones d’arreu que han estat premiades amb les seves obres als nostres premis literaris, exportant d’aquesta manera el nostre poble arreu de Catalunya i els Països Catalans. Aquest és un fet que cal valorar molt positivament, però que cal fer compatible amb l’esperit dels nostres premis literaris: l’estímul per a la creació literària, també i especialment la creació literària local. A Sarrià de Ter hi ha veïns i veïnes que escriuen poesia i narrativa, i des de l’Ajuntament cal potenciar-ne també la seva difusió: un premi local és una bona eina per promoure la creació literària i reconèixer i potenciar els autors de Sarrià de Ter.

Aquest any l’equip de govern, en motiu de l’efemèride dels 30 anys, va convocar una nova modalitat que combinava la fotografia i la narrativa i la poesia, modalitat restringida només a la participació de veïns i veïnes de Sarrià de Ter. És un pas, tot i que no sabem si és exactament el què calia fer, donada la poca participació en la convocatòria.

Els premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter s’han anat adaptant sempre a les necessitats del moment, és imprescindible aquesta adaptació als canvis, a les novetats, però em fa l’efecte que els canvis introduïts per l’actual equip de govern i regidoria de Cultura no han estat tots en la direcció correcta. Per afrontar el futur cal analitzar el present, però també recórrer al passat i retornar als orígens per cercar de nou el camí, per no perdre la trajectòria, per saber projectar encertadament els premis Literaris Sant Jordi del futur.

(...)

I finalment demà, la tercera part: El futur dels Premis Literaris Sant Jordi: reptes per retornar als orígens

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada