divendres, 14 de desembre del 2012

Lluís Ma de Puig un historiador, socialista i europeista que trobarem a faltar


Ahir va morir Lluís Ma. de Puig, polític i historiador gironí. La seva és una desaparició molt sentida, i molt sensible!

Per mi pensar en Lluís Ma. de Puig és pensar en el PSC, el seu, meu, el nostre PSC, Nou Cicle i Vilopriu, en Europa, en Ernest Lluch i, pel que fa a la seva faceta d'historiador, en la Guerra del Francès.

Amb una llarga trajectòria com a Diputat i, els darrers anys com a Senador socialista Lluís Ma. de Puig és un dels grans socialistes gironins; no només per la seva llarga dedicació parlamentària, també pel seu discurs europeista i d'esquerres. A les assemblees de l'Agrupació de Girona i de la Federació de les Comarques Gironines del PSC el trobarem a faltar molt!

Lluís Ma. de Puig era, per mi, una baula imprescindible que unia el socialisme de principis del segle passat que va patir la Guerra Civil i la post guerra amb el "modern", el de la democràcia. No puc destriar-lo del necessari record de persones com l'Antònia Adroher i en Carmel Rosa.

Però parlar de Lluís Ma. de Puig és parlar també de les trobades de Nou Cicle a Vilopriu. Lluís Ma. de Puig i la seva família ens oferia generosament el jardí de casa seva, a Vilopriu, per a fer una trobada de gent d'esquerres, sobretot socialistes, per parlar de política, de catalanisme i d'Europa!

Europa era una de les seves grans dedicacions i preocupacions. Per al socialisme gironí era el nostre home a Europa, i un dels grans europeistes, juntament amb Raimon Obiols i Maria Badia, del PSC. "Nous estats d'Europa" va ser el seu darrer article publicat a El Guaita.

Un altre nexe imprescindible de Lluís Ma. de Puig era Ernest Lluch; de fet Lluís Ma. de Puig era el president de la Fundació Ernest Lluch.

Però Lluís Ma. de Puig no era només un polític, també era historiador, i com a tal jo recordo especialment la seva xerrada sobre la Guerra del Francés que va fer al novembre de 2008 a Sarrià de Ter. Més que una xerrada, va fer una classe magistral sobre els setges de Girona de la Guerra del Francès. La referència de Lluís Ma. de Puig també era necessària per recordar Carles Rahola!

Com a polític, com a home d'esquerres, catalanista i europeista convençut, també com a historiador Lluís Ma. de Puig es feia escoltar!

Ara el trobarem a faltar molt... però per fortuna podrem recordar-lo llegint-lo!

Moltes gràcies pel teu mestratge Lluís Ma! Una abraçada!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada