dilluns, 17 de desembre del 2012

Ull! #pilotesdegoma!

Al Museu d'Història de la Ciutat de Girona hi ha un retrat del meu pare, Just M. Casero, que va pintar Enric Marquès. Del retrat destaca l'ull dret tapat del meu pare, ull que va rebre, en la manifestació del 8 de febrer del 1976 per la Llibertat, l'Amnistia i l'Estatut d'Autonomia, l'impacte d'una pilota de goma dels grisos!

El quadre, que durant molts anys vaig veure penjat a casa, s'exposa des que la meva mare el va donar al Museu d'Història de la Ciutat a la sala dedicada a "La transició a la Democràcia".

Aquests dies el cas de l'Ester Quintana ens ha fet reviure, amb la família i amics, aquells fets.

El debat sobre l'ús de les pilotes de goma no és nou; recordeu el debat que es va generar l'any 2009?

Aquest retrat de Just M. Casero d'Enric Marquès és tota una icona gironina de la transició; aleshores aquest quadre, juntament amb d'altres, va passejar-se per les comarques gironines en una exposició itinerant de l'Assemblea Democràtica d'Artistes, de la que Enric Marquès n'era un membre destacat! El retrat, a més, va servir d'ajuda per a recaptar donatius per fer front a les despeses derivades de la cura i intervenció de l'ull del meu pare.

Sorprèn, tristament, que més de tres dècades després aquesta imatge es reprodueixi de nou, ara que els "grisos" ja no només són història, sinó que per molts fins i tot són uns autèntics desconeguts!

Ànims Ester, molts ànims!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada