dimecres, 14 de març del 2012

Els 3 errors dels XXXII Premis #SantJordi de #SarriadeTer

Quan vaig llegir les bases de la 32a edició dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter no sabia si riure o plorar... possiblement aquesta va ser la causa de la cara de babau que se'm va quedar!

Comptat i debatut, i per no entrar en més detalls, són 3 els errors que comet el govern, per obra i gràcia de l'àrea de cultura, en el plantejament dels premis d'enguany; naturalment a criteri meu!

  1. Restringir la participació només a persones empadronades a Sarrià de Ter, en la categoria d'adults, tan de poesia com de prosa.
  2. Designar els membres del Club de Lectura de la Biblioteca Emília Xargay com a jurat pels premis en les categories d'adults, tan de prosa com de poesia.
  3. Als joves, ni se'ls convoca ni se'ls espera!


1.- Restringir la participació només a persones empadronades a Sarrià de Ter, en la categoria d'adults, tan de poesia com de prosa.

Quina paradoxa! Anys reclamant que es convoqués un premi local i ara el què ens trobem és que el premi és únicament local! No volies caldo: dos tasses!

No era això, companys, no era això! Els premis en categories de poesia i prosa, tal i com estaven plantejats, no estava pas en crisi! Només hi faltava afegir un premi local, una menció especial de caràcter local!

2.- Designar els membres del Club de Lectura de la Biblioteca Emília Xargay com a jurat pels premis en les categories d'adults, tan de prosa com de poesia.

Quina confusió! Em consta que a més d'un membre del club de lectura la notícia l'ha agafat per sorpresa! Vaja, que n'hi ha que ni tan sols n'estaven assabentats; i també n'hi ha que precisament el què volen és defugir d'aquesta responsabilitat! una cosa és ser lector, gran i apassionat lector, i una altra de molt diferent és fer de jurat, avaluar tècnicament, estilísticament i literàriament un text, en prosa i en poesia.

No em mal interpreteu! No dubto de la seva capacitat, però penso que "per se" el club de lectura no ha de tenir aquest paper. Portant-ho en un extrem, seria com demanar a una colla de "jubilats que miren obres" que intervinguessin en la valoració d'un projecte tècnic d'una licitació...

I és que el tema del jurat és un tema molt sensible: el govern anterior, format en part també per l'actual, ja va despatxar, per criteris arbritaris, altres membres del jurat... Escrivia fa 4 anys l'Assumpció Vila:

"Per altra banda, també m’ha decebut les males maneres amb què han acomiadat a dos membres del jurat, en Josep Brugada i en Josep Rodríguez, dos sarrianencs, molt vinculats amb el poble, dos bons professors de llengua i literatura que han col·laborat, fins ara, amb Sarrià de Ter. Només recordar que Josep Brugada va coordinar l’any passat el llibre Sarrià, el paper de la història, després de treballar-hi més d’un any. El catedràtic Josep Rodríguez, a més d’escriptor, és un gran especialista en el surrealisme i molts encara recorden la conferència que ens va fer per l’any Dalí. La memòria és fràgil, o la ignorància atrevida, i pel que es veu els currículums d’aquests dos professionals no són de l’agrat del nou regidor de cultura que ha decidit prescindir-ne i cercar dins les files del seu partit per completar el jurat."

3.- Als joves, ni se'ls convoca ni se'ls espera!

El què vaig escriure fa dos anys serveix també per ara:
"És un buit, la inexistència de convocatòria en categoria juvenil en prosa i poesia, que caldria omplir. Limitar la participació dels joves al concurs de haikús és un error, sobretot perquè sembla que els joves s'hagin de sentir cridats a la participació a la categoria de haikús perquè es pot fer via sms... Les bases haurien d'incloure les categories de prosa i poesia juvenil i, amb la línia del què es fa al CEIP Montserrat, estimular-ne la participació a través de l'IES Narcís Xifra del Pont Major (Girona), l'institut de referència de Sarrià de Ter."

Segons l'àrea de cultura i el govern de Sarrià de Ter, els joves de 13 a 17 anys no deuen tenir res per dir, ni en prosa ni en poesia...

Aquests darrers anys les bases dels Premis Literaris Sant Jordi han patit molts canvis: ara posem haikús, ara els traiem, ara una foto amb text, ara punts de llibre, ara passo el ribot al jurat, ara en prescindeixo...

Als Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter els falta el mateix que a l'àrea de cultura que els promou: feedback... o en altres paraules i perquè se m'entengui: el Consell de Cultura de Sarrià de Ter!

És clar que des del 2007 no se'l convoca... I els Premis Sant Jordi han anat perdent interès i públic aquests darrers anys...

Passat, present i futur, aquest és l'ordre de les coses, també ha de ser-ho pels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter: el  passat no és per tornar-hi, és per tenir-lo present al present, per tenir-lo present pel futur!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada