dijous, 20 de desembre del 2012

El #pactedelallibertat entre la #consulta2014 i les #retallades

Mas i Junqueras segellant el "pacte per la llibertat". Foto: Oriol Campuzano
CiU i ERC ahir van signar el Pacte per la Llibertat (pdf), el millor pacte possible després del 25N, però sobretot l'únic pacte possible, l'acordat entre CiU i ERC després de l'11 de setembre.

CiU i ERC estaven condemnats a entendre's! I aquí la paraula clau pot ser "entendre's", però cal subratllar que la paraula que passa desapercebuda és "condemnats"! Aquests darrers dies hi ha hagut negociacions i, per tan, recels, mirades de reüll, desconfiança... però al final hi ha hagut acord, un acord que representa un pas endavant en molts sentits: el de la governabilitat, el de l'estabilitat parlamentària, el de la consulta... el de les retallades?

El pacte per la llibertat és tan fill de la manifestació de l'11 de setembre com dels resultats de les eleccions al Parlament del 25 de novembre. Per tan serà imprescindible que, pel que fa a la consulta, aquest acord s'eixampli. Mas i Junqueras no poden cometre l'error que ja va cometre Mas entre l'11 de setembre i el 25 de novembre: creure's que només ells dos capitalitzen el dret a decidir, la consulta...

I el pacte per la llibertat ens presenta una situació un cert atípica al Parlament: el cap de l'oposició serà el principal aliat del govern! O en altres paraules, el cap de l'oposició serà qui menys oposició farà al govern! Aquesta és una estranya circumstància que, penso, Pere Navarro hauria de saber llegir i guanyar-se, ell, el paper de veritable cap de l'oposició, doncs la de Junqueras serà una oposició amiga...

El pacte per la llibertat ens dibuixa dos anys apassionants políticament, intensos i tensos, sens dubte, amb un horitzó nacional engrescador, però amb una realitat social veritablement preocupant! A mi la cara "A" del pacte per la llibertat m'agrada molt, però em preocupa més la cara "B".

Tot plegat, resumit en una piulada, seria així::


 és un estat d'ànim, la un horitzó possible, les mesures a extingir i el una vergonya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada