dimarts, 3 d’agost del 2021

Mens sana in corpore sano?


En l'esport d'alta competició la preparació mental és tan important, sinó més, que la preparació física, i el darrer exemple l'hem vist amb Simone Biles, que d'ésser cridada a tenyir de daurat el seu particular medaller, s'ha erigit en un valuós testimoni de la necessitat de preservar la salut mental, la seva i la de la resta d'esportistes.

Mesos enrere la tennista Naomi Osaka, l'esportista que va encendre el peveter olímpic, ja va posar de relleu la pressió a la que estan sotmesos, abandonant precipitadament el torneig de Roland Garros per no voler afrontar una roda de premsa.

Simone Biles no només ha canviat el seu guió, també el dels Jocs Olímpics de Tokio 2020, abandonant temporalment la competició i posant per davant de tot la salut mental. I ho ha fet públicament i parlant-ne obertament. Aquesta medalla no té metall possible, i és molt més valuosa!

No sé si hi ha una ment sana amb un cos que no ho és, però segur que no és possible un cos sa sense una ment sana!

Tokio 2020 està posant al límit moltes i molts esportistes, i un dels esports que més pateix les condicions meteorològiques, amb molta calor i humitat, és el tennis. Hem vist escenes de patiment defalliments i abandonaments com el de la catalana Paula Badosa, fets que han obligat a l'organització a modificar els horaris de la competició.

Tot plegat ens ha de fer reflexionar sobre els límits de l'esport, sobre la necessitat de superar-se cada vegada més, sobre la pressió i l'exigència, fins a uns nivells acceptables i fins i tot recomanables, a partir d'un nivell perillosos i inadmissibles.

I naturalment també podem portar-ho al nostre terreny, a la nostra vida, encara que no siguem esportistes d'elit, encara que no estiguem competint a Tokio 2020; també nosaltres, a la feina per exemple, hem de preservar i tenir cura de la nostra salut mental, i aquesta ha de formar part dels riscos laborals als que estem exposats en l'exercici de la nostra feina.

Pensem per exemple, a nivell d'exigència, pressió i estrès, l'elevat risc de patir trastorns mentals que té el personal sanitari, ja esgotat, davant la perspectiva d'un estiu sense vacances...

La salut mental és massa vegades el tabú, i gràcies a la menuda i valenta Simone Biles, posant-la a primera pàgina de tots els mitjans, possiblement ara ho és menys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada