dijous, 24 d’octubre del 2019

Fires de Girona sense barraques


No em refereixo a les precàries que dècades enrere poblaven les parets del Castell de Montjuïc, que s'enfilaven Pedreres amunt fins a Torre Gironella, Torre Alfons XII i el Polvorí o que s'estenien al marge esquerre del Ter a l'alçada de Sant Ponç, camí de Sant Gregori...

Aquelles barraques, viva imatge de la pobresa i la precarietat d'una Girona grisa i negra, formen part de la història de la ciutat i, encara, de la memòria de molts veïns i veïnes. Potser aquelles barraques ja no hi són, sí encara massa rastres de pobresa i precarietat a la Girona florentina i moderna dels nostres dies...

No, les barraques que enguany també seran història (que no històriques) són les de La Copa, un dels grans epicentres de les Fires de Girona des de fa molts anys, dècades també, tot i que no tantes com les altres.

La seguretat n'ha estat el motiu, argumenta el govern municipal; la seguretat ha estat l'excusa, s'indigna més d'un! La decisió, gens fàcil, és controvertida i deixa les Fires de Girona òrfenes d'un dels grans esdeveniments que s'hi produeixen, amb una pila de concerts cancel·lats i un espai que es preveu que resti inusitadament desert.

Diu la policia que, vistos els antecedents d'aquests dies amb els incidents fruit de les protestes per la sentència, amb nits d'autèntica batalla campal, no poden garantir la seguretat amb tanta concentració de gent a la zona de La Copa i la Devesa en cas que, de nou, es produeixin aldarulls, i davant tal advertiment el govern municipal, caut i prudent, prefereix prevenir abans que curar.

Immediatament després del polèmic anunci amb la cancel·lació dels concerts i les barraques de La Copa, van aparèixer una munió de joves (i no tan joves) indignats per tal decisió, maldant per la suspensió i perquè aquesta, sembla, els criminalitza!

És clar que per alta concentració de gent, la que es produirà, inevitablement, a les atraccions de fires a la Devesa de Girona, per bé que allà el públic és sobretot familiar; o al barri vell per Tots Sants, que es converteix en un atapeït i constant formigueig de gent amunt i avall...

Potser el problema no és només la quantitat de gent, sinó el tipus de gent que es concentra i, pel que sembla, el de les barraques de La Copa és potencialment molt més perillós, no sé si per la seva joventut, pel seu ímpetu o pel potencial estat etílic al que poden arribar... O potser per les tres qüestions alhora.

En tot cas el discutit informe policial que ha fet decantar la decisió serveix també d'escut per aturar les envestides que des de l'oposició i la pròpia comissió de La Copa han començat a fer contra la decisió del govern, bo i entenent que la seva responsabilitat, cas d'algun problema que calgués lamentar, no cauria sobre qui es queixa sinó sobre qui no podia defugir la decisió, fos quina fos.

Entenc el malestar de tanta gent; durant uns anys per mi les barraques eren sinònim, quasi absolut, de Fires de Girona (juntament amb el Premi Casero, naturalment!), per bé que és cert que algun any, més recentment, per Fires amb prou feines he trepitjat les barraques!

Amb aquesta perspectiva sobrevola una pregunta que aquests propers dies, espero, potser tindrà resposta, si no la té ja: Fires de Girona sense barraques, són Fires?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada