divendres, 27 de juliol del 2018

Paraula de Fabra: oïdor


La política catalana no deixa de sorprendre'ns, darrerament, i per paradoxal que pugui semblar no tot són males notícies!

És cert que tan lamentable són les picabaralles polítiques que hi ha entre les dues ribes del conflicte com les que tenen els qui, se suposa, comparteixen riba. La darrera entre ERC i Junts per Catalunya que va desembocar amb la suspensió del darrer ple parlamentari va ser realment lamentable; i també ho és que fruit d'aquell desacord el Parlament romangui tancat un mes més, ben bé fins a principis d'octubre!

No sé si fruit d'aquest darrer conflicte entre grups independentistes, aquesta setmana hem sabut que els parlamentaris que són a la presó i a l'exili han deixat de cobrar la seva assignació econòmica; i el que ens ha sorprès d'aquest fet és que la decisió l'ha pres, o si més no executat, una funcionària del Parlament, una Oïdora de comptes per a ser més exactes! Una Oïdora?

[c. 1340; de oir i -dor1]

1 adj Dit del qui escolta.

2 m i f Alumne que, sense ésser matriculat a una classe, hi assisteix.

3 m HIST 1 Magistrat revestit d'autoritat per a oir l'exposició de fets judicials, econòmics, etc., i dictaminar sobre ells.
 
2 Doctor de les audiències de València i de Mallorca, sota la presidència del lloctinent general.
 
3 Ministre de les sales de les audiències creades per Felip V als Països Catalans.
 
4 oïdor de comptes: Funcionari encarregat d'examinar i d'aprovar els comptes d'una corporació.
 o_ï_dor.


La notícia té una part inquietant: que una decisió d'aquesta naturalesa pugui tenir una naturalesa, valgui la redundància, més tècnica que política... i també té una part positiva, que ara totes i tots ja sabem que al Parlament hi ha, a banda de lletrats, fins i tot un de major, una Oïdora que, ai l'as, pren decisions! Bé, no sé si és del tot positiva, aquesta notícia...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada