dimarts, 28 d’abril del 2015

Gaizka Garitano

Garitano abandonant la sala de premsa de l'Almeria.

Gaizka Garitano, entrenador de l'Eibar, fa amb l'eusquera a les rodes de premsa el mateix que feia Pep Guardiola, o Tito Vilanova, amb el català: respondre amb eusquera amb normalitat quan la pregunta es fa amb aquella llengua.

Alguns periodistes fan amb Garitano el mateix que deurien fer amb Pep Guardiola, o Tito Vilanova, quan aquest respon amb eusquera, i ells responien en català: molestar-se i, encara pitjor, mostrar-ho i manifestar-ho.

Respondre amb eusquera a Almeria no és una manca de respecte si la pregunta te l'han formulada en eusquera i si preveus, com així ho preveia Garitano, respondre després a les preguntes formulades en castellà. Sí és una manca de respecte no respectar que l'entrenador pugui expressar-se en eusquera!

Veient com reiteradament algun periodista es mostrava molest davant les declaracions en eusquera de Garitano, de les que com jo no entenia ni un borrall!, l'entrenador va acabar abandonant la sala de premsa posterior al partit que el seu equip havia jugat contra l'equip andalús, veient com, fins i tot després de l'advertiment i les explicacions de Juanjo Moreno, cap de premsa de l'Almeria, algun periodista seguia mostrant-se molest per la resposta de Garitano en eusquera. Veure per creure!

Tal vegada això sigui només una anècdota, tan sols si voleu una desafortunada anècdota més; però fins i tot essent, si és que realment és una mera anècdota, és suficient per entendre que quelcom no acaba de funcionar en aquest estat de les autonomies en el que Garitano, el periodista, el cap de premsa de l'Almeria i tu i jo vivim! No és l'eusquera una llengua cooficial a l'estat espanyol?

Però és que tampoc caldria que ho fos, d'oficial; l'anglès o el francès no ho són i bé que hi ha entrenadors que s'hi expressen en moltes sales de premsa de camps espanyols amb total respecte per part de tots, possiblement també per part de qui es mostra molest per les paraules en eusquera de Garitano.

Trist encara avui que allà on hi ha riquesa i diversitat (cultural lingüística) hi hagi qui només vegi, amarat de desconfiança, qui sap si també de desconeixement, l'amenaça a la seva integritat., a la seva cultura, o la manca de respecte per a la seva persona!

Un aplaudiment per l'actitud de Gaizka Garitano, i un aplaudiment també pel cap de premsa de l'Almeria, Juanjo Moreno!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada