dimarts, 7 d’abril del 2015

Brunyolada popular a Cantallops

Brunyolada popular de Cantallops a la Font del Solanà. Foto: Roger Casero

És diumenge de Pasqua i, tot i haver retallat la sobretaula, arribem lleugerament impuntuals a la Plaça Major on els puntuals fa minuts que s'esperen, tot i que no ens esperen només a nosaltres!

Si en comptes de diumenge de Pasqua fos Sant Joan i en comptes de fer la brunyolada popular haguéssim quedat per la processó de Requesens ben segur hauríem fet salat! Però amb els brunyols no hi ha pressa i es dóna prou marge per tal que tothom que hi participa es congregui a la plaça.

Tothom porta brunyols però els duem amagats, dins la bossa o motxilla, doncs abans de tastar-los primer ens els haurem de merèixer: la dels brunyols és una tradició molt dolça i calòrica però no està renyida amb l'exercici!

Organitzada per l'associació Cantallops Acció Cultural la brunyolada popular ha esdevingut, ja, tota una tradició de la Setmana Santa cantallobenca! I per bé que hi ha hagut algunes excepcions, la tradició diu que es celebra el dissabte de Pasqua a la Font del Solanà!

Quan ja sembla que no falta ningú fem via cap a la Font del Solanà, deixant la Plaça Major enrere i enfilant el camí de Requesens seguint el camí de l'aigua, ara degudament senyalitzat, vorejant, encara pel nucli del poble, la riera de Torrelles pel camí estret, escorxador amunt.

Tot just a la sortida del poble, però, deixem a la dreta el camí de Requesens, que no és Sant Joan i tan amunt per Pasqua no hi trobarem els brunyols, i prenem un camí que baixa a mà esquerra i ressegueix la riera!

La del Solanà és una de les moltes fonts que es troben al voltant de Cantallops i el seu camí és apte per a tots els públics! La font, situada a recer de la tramuntana, té, com tantes altres, una taula i bancs de pedra que la fan ideal pera fer una berenada o, com és el cas, una brunyolada popular!

Arribar-hi és qüestió de mitja hora a pas de família amb mainada, tranquil·lament gaudint de l'entorn, amb un ull pendent dels petits gorgs i les flors i l'altre fitant el cel per caçar, amb la mirada, algun rapinyaire!

El camí convida a la conversa, que sempre fa més lleugera la marxa, tot i que amb quatre paraules, alguna passa de més i un parell de saltirons sobre dos torrents, ens plantem a la Font del Solanà.

La brunyolada popular de Cantallops no té cap secret ni requereix inscripció prèvia: per participar-hi tan sols cal portar brunyols per a compartir! Els organitzadors hi posen, per a remullar-los, la garnatxa!

Arribem a la Font del Solanà, que data del 1907, i en qüestió de minuts tenim la taula de pedra parada de tàpers i bosses plens de brunyols que, llavors sí, podem tastar! N'hi ha de més tous, de més grans, de més secs, de més xics, de més anisats, de més dolços... Tots diferents, però cap de dolent!

La font raja a plaer, però el major plaer ens el dóna un bon raig de garnatxa gola avall! La mainada juga pels voltants de la font, que prou s'hi presta, mentre els grans immortalitzem el moment i comentem la jugada.

La tarda acompanya i fins i tot, fora de programa, ens enfilem un xic més amunt fins a la Font del clot de la Tina, una font molt bonica, més ombrívola i humida, datada del 1916 i dotada, també, de taula i bancs de pedra.

Els brunyols són per compartir i en aquest cas són, també, la millor excusa per fer una petita excursió i gaudir de l'entorn de Cantallops, del seu paisatge natural i humà!

A casa mentre puguem seguirem fidels a les tradicions, a la de fer brunyols i també a la de compartir-los, entre d'altres, a la brunyolada popular de Cantallops!

A photo posted by Roger Casero Gumbau (@rogercasero) on



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada