dilluns, 29 de desembre del 2014

Plataforma Educativa: 20 anys!


Podria semblar una innocentada, però no ho era: el 28 de desembre de 1994 una colla de joves educadors i educadores socials vam crear l'Associació Plataforma Educativa 3 Esses, avui, coneguda com a Fundació Plataforma Educativa.

Les 3 esses del nostre primer nom es referien als tres primers serveis que vam gestionar, les Comunicats Infantils (avui Centres Residencials d'Acció Educativa, CRAE) de Sobrequés, Segre i Salt-El Tarlà de Girona. Amb el pas dels anys són molts més els serveis que l'entitat, ara grup d'entitats, ha anat gestionant, de manera que si haguéssim d'afegir una lletra per cada servei quasi podríem completar l'abecedari!

Però el creixement de l'entitat no ha estat només pel que fa al nombre de projectes i serveis, també pel que fa als àmbits d'actuació: infància, persones amb discapacitat, inserció laboral, formació, suport a les famílies i acolliments familiars, cooperació internacional, internacionalització, economia social...

Ha estat i és encara voluntat de Fundació Plataforma Educativa donar resposta a les necessitats de les persones socialment més vulnerables i fer-ho sota criteris de qualitat i proximitat. Aquests 20 anys Plataforma Educativa també s'ha eixamplat territorialment, des de Girona a Catalunya, i de Catalunya al món!

20 anys són molts i els darrers vint anys han passat, i passen també ara, moltes coses al món que inevitablement afecten a l'entitat; al llarg d'aquests 20 anys hem hagut de fer front a la pròpia crisi de creixement de l'entitat, a la reconversió de l'associació inicial en fundació, a  la creació d'un grup d'entitats format a partir d'aliances i a la redefinició i reestructuració d'aquest grup d'entitats, veient néixer i créixer entitats noves, fusionant-ne d'altres... I naturalment patint per minimitzar els embats de la crisi econòmica i les retallades socials, que han afectat de ple, i afecten encara, al sector social, també a la nostra entitat.

Cada entitat té la seva història i el seu relat i el de Plataforma Educativa és singular i plural alhora:  
  • singular perquè és una entitat social atípica, poc comuna pel que fa a la seva gènesi, creixement i evolució; 
  • plural perquè és fruit de moltes voluntats, no només dels socis fundadors, primer, i patrons fundacionals, després, també perquè és fruit de tots i cada una de les persones treballadores que hi han passat i que hi treballem encara. 
A nivell intern un dels símptomes de maduresa de l'entitat és el desenvolupament dels sistemes de participació interns.

Plataforma Educativa és avui una entitat amb un passat que ja mereix ser recordat (i tal vegada qui sap si relatat), un present farcit de reptes i dificultats, diria que a parts iguals, però sobretot és una entitat amb futur, perquè ens mirem el futur, malgrat tot, amb esperança, amb l'esperança de contribuir a construir-lo millor, amb més igualtat d'oportunitats, amb més justícia social, un futur més col·laboratiu i solidari, més sostenible i fent coses diferents de les que hem estat fent fins ara.

Plataforma Educativa és un projecte social compartit, però en el meu cas, com en el dels altres companys i companyes del patronat de l'entitat, com en el cas de tants i tants treballadors i treballadores del grup d'entitats, Plataforma Educativa és també un projecte vital!

El 28 de desembre de 1994 va néixer Plataforma Educativa i podria semblar una innocentada, però no ho era, no ho és: és, literalment per mi, mitja vida!

Per molts anys Plataforma Educativa i moltes felicitats a totes i cada una de les persones que al llarg d'aquests 20 anys, professionals, persones beneficiàries, famílies, voluntaris, col·laboradors, proveïdors, finançadors... l'heu fet i la seguiu fent possible!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada