dimarts, 2 de desembre del 2014

Els objectius ocults del president Mas


De tots els surfistes que hi ha a la platja de la independència el president Mas ha demostrat ser el més llest, doncs és qui millor ha aprofitat, a dia d'avui, l'onada independentista!

Més enllà de les seves habilitats, que les té, també s'ha servit legítimament de quelcom que tots els altres surfistes no tenen: el govern!

El president Mas va tenir l'habilitat de fer el nou 9N i ara, impulsat per tots i a la cresta de l'onada pren de nou la iniciativa proposant el seu full de ruta, que ja ha condicionat d'alguna manera el de l'ANC i veurem si també el d'ERC.

El president Mas l'altre dia, en la seva solemne conferència, ho va deixar tot força clar:

Eleccions anticipades si hi ha llista unitària, mixta i amb data de caducitat, encapçalada o tancada per ell, una llista que asseguri una majoria absoluta i només si l'objectiu de les eleccions i sobretot de la llista única és culminar el procés amb una gestació de 18 mesos.

La seva proposta té serrells i altres detalls que ara, per no fer-ho llarg, no esmentaré. Però la base de la seva proposta es fonamenta en convertir unes eleccions al Parlament de Catalunya en un plebiscit en el que la seva llista unitària, mixta i amb data de caducitat tingui un únic objectiu programàtic: culminar el procés.

D'aquí el pes que dóna, ell i CDC, en la lectura posterior del resultat, que diuen ha de ser inequívocament, i quasi exclusivament, el Sí - Sí que el 9N no va poder fer oficial i amb totes les de la llei.

I sí, ja l'hi veig les virtuts a la seva proposta, però no puc evitar fer-ne una lectura més polititzada, més partidista, ho reconec.

I és que em fa la sensació que el que busca el president Mas és d'entrada amagar les sigles, sobretot les seves, doncs qui sap si CiU sense aquesta llista unitària (o fins i tot amb ella) segueix unida o bé UDC, o en Duran i Lleida, o ambdues coses si encara són el mateix, es despenja.

Però no només vol amagar les sigles, també vol atenuar, fins a silenciar-lo si pot, tot el debat polític que va més enllà de la independència i que també forma part del debat polític i de l'interès de molts ciutadans.

El president Mas vol una gran llista unitària i guanyadora, amagar les sigles i centrar el debat exclusivament "al tema" per no perdre les eleccions, que és el mateix que dir per evitar que algú altre (Junqueras) les guanyi.

Tot plegat té la seva lògica i és de manual: quin president avança unes eleccions per perdre-les?

El president Mas ja va dir que si algú esperava que avancés les eleccions només per canviar de govern, de president o de Parlament, que se n'oblidi. El seu objectiu, no d'ara, anunciat reiteradament al llarg d'aquesta legislatura, és precisament esgotar-la, ser president fins al 2016, amb CiU mantenint l'actual govern o sense, amb procés o sense...

Serà interessant veure si sap mantenir-se a la cresta de l'onada o si, per contra, un altre surfista aprofitarà millor les que vindran...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada