dijous, 4 de desembre del 2014

Fulls de ruta


La línia recta és la distància més curta entre dos punts, diu la geometria, "sempre que aquests dos punts no estiguin molt separats, clar", va reblar l'humorista Jaume Perich.

Avui som on som i en l'imaginari col·lectiu independentista la independència es situa en un imprecís punt encara sense coordenades definides. Per acabar de definir les coordinades de la independència ara alguns partits polítics, també l'ANC, exposen de manera més o menys solemne, els seus respectius fulls de ruta.

Aquests fulls de ruta es focalitzen en el què (la independència) per definir el com (procés constituent, transició nacional) i el quan (el més breu possible, 12 mesos,18 mesos...) i insinuen el qui (llista unitària, mixta i excepcional, diferents llistes amb un mateix objectiu...) deixant-lo obert; el perquè ja es dóna, a aquestes alçades, per descomptat.

Amb els fulls de ruta, però, passa com amb el futbol, on cada un de nosaltres tenim un entrenador a dins i faríem, a cada partit, la nostra pròpia alineació! Aquí també cada independentista té el seu propi full de ruta!

Però cada un d'aquests fulls de ruta, malgrat no es faci explícit, conté també el full de ruta ocult del partit que el presenta, més enllà de la independència, en relació proper cicle electoral, anticipades incloses. Obviar aquest interès legítim dels partits és tan ingenu com creure's que els que desacrediten tots aquests fulls de ruta independentistes ho fan pensant només amb la independència...

Fa quasi un any uns partits van pactar la data i pregunta de la consulta pel dret a decidir; ara veurem si són capaços de pactar un full de ruta que en el seu primer punt contempli les eleccions anticipades, amb caràcter plebiscitari, al Parlament de Catalunya.

La distància més curta entre dos punts és una línia recta; la distància més llarga, un full de ruta! I ja sabem que aquí el més ximple fa rellotges... i fulls de ruta!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada