dimecres, 22 d’abril del 2009

Prematura comunicació dels guanyadors dels Premis St Jordi de Sarrià de Ter


Avui, vigília de Sant Jordi, l'àrea de cultura de l'ajuntament de Sarrià de Ter ha publicat aquest comunicat, anunciant els guanyadors de les diferents categories dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, premis que es lliuraran aquest divendres a la tarda al CEIP Montserrat pel que fa a les categories infantils, i el dissabte al matí pel que fa a les categories d'adults.

29ena EDICIÓ DELS PREMIS SANT JORDI 2009
Els Premis Literaris Sant Jordi organitzats per l’Ajuntament de Sarrià de Ter ja tenen guanyadors. El jurat del concurs literari, format per Gerard Bagué, Josep M. Fonalleras i Victor González, va atorgar el Premi Sant Jordi de narrativa a Santiago Diaz i Cano, de Gandia (València), amb l’obra “L’olor de la mort”.
El premi en la modalitat de poesia va ser per al recull de poemes d’Albert García Elena, de Barcelona, titulat “Control de mot”.
El guanyador del 2on Concurs d’Haikus-SMS, associat als premis literaris, va ser Francesc Orenes, de Sant Julià de Vilatorta (Barcelona) amb l’obra “Des de casa estant”.
L’acte de lliurament dels premis tindrà lloc el proper dissabte 25 d’abril amb un esmorzar literari celebrat al jardí de l’Hotel Nord Gironí, amb la presència dels guardonats que llegirant fragments de l’obra premiada. L’acte es clourà amb la interpretació d’unes peces musicals, a càrrec de la violoncelista Helena Tikhmanovich.

El concurs literari de Sarrià de Ter premia també els treballs infantils, i ho fa en coordinació amb l’escola del municipi. Enguany els guanyadors podran gaudir d’un llibre de contes recentment editat, “La llegenda de la rosa de Sant Jordi”, amb il.lustracions realitzades pel jove dibuixant sarrianenc Àlex Martin. El ceip Montserrat celebrarà una festa la tarda de divendres, en el transcurs de la qual es lliuraran els premis als guanyadors de les diferents categories. En acabar, hi haurà un espectacle amb la música i les danses de Fe Fe i companyia.

Els guanyadors dels Premis Sant Jordi per a nens i nenes són:

Categoria mitjans (de 6 a 9 anys)
Prosa
Primer: Àngela Anarte Ruiz
Segon: Sergi Albarran Rincon
Tercer: Ainoa Jimenez Solis
accèssits: M.Mercè Sansalvador Boadas; Fidel Escobar Serrano i Farnès Sanmartí Fernández

Poesia
Primer: Claudia Casero Cañigueral *(pd4)
Segon: Aina Magret Vila
Tercer: Adamauri Camara
accèssit: Carles Vidal Asencio

Categoria grans (de 10 a 12 anys)
Prosa
Primer: Alejandra Bahí Ossa
Segon: Laia Aymerich Vivas
Tercer: Ariadna Romans
accèssit: Olga Palomares Vargas

Poesia
Primer: Meritxell Lobato Gonzalez
Segon: Ariadna Sañudo Fonseca
Tercer: Aina Membribe Rivero
accèssit: Lídia Escolà Tolmo

Des de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament es vol destacar l’elevada participació que ha assolit la 29ena edició d’aquest concurs per part de gent de dins i de fora de Catalunya, que han fet palès un bon nivell literari en els treballs presentats.

Ignoro quin ha estat el motiu de la publicació dels guanyadors dels premis, publicació de la qual també se n'ha fer ressò Ràdio Sarrià, però penso que comunicant-t'ho amb antelació els actes de lliurement perden emoció i fins i tot un xic de màgia... especialment per a les categories infantils. Naturalment entenc que cal avisar els premiats per, més enllà de comunicar-los el premi, saber si podran assistir o no al lliurement, però per al públic en general trobo més interessant mantenir la incògnita fins al final...

Bé, en qualsevol cas no deixa de ser l'observació d'una anècdota que no té major importància... Els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, amb 28 anys d'història, són modestos comparats amb d'altres premis literaris però són un element de foment de la lectura entre grans i petits, alhora que un estímul per l'escriptura...

En aquest sentit són especialment interessants les categories infantils i juvenils; pel que fa a les juvenils, des de l'any passat, es limita la participació de joves al concurs d'haikús, fet que des del PSC de Sarrià de Ter ja vam demanar que es corregís, ampliant la participació dels joves en les categories de prosa i poesia, estimulant-ne la participació amb un treball conjunt amb l'IES Narcís Xifra, de la mateixa manera que a la categoria infantil es fa amb el CEIP Montserrat.

I una altra qüestió que caldria potenciar és la publicació dels treballs. Tradicionalment s'anaven fent petites publicacions amb les obres guanyadores, totes barrejades, però l'any 2004 vam optar (llavors el PSC érem al govern) per deixar de fer aquestes publicacions i fer una publicació amb una edició més acurada i de major qualitat, com vam fer l'any 2006 publicant un llibre de poesia. Amb el canvi de govern a Sarrià de Ter la dinàmica dels Premis Sant Jordi es va trencar, també la previsió de publicar el llibre de narrativa l'any 2008, llibre que confiem (i demanem) que es publiqui finalment aquest any o l'any vinent.

----------------------------



pd1: sobre els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter he escrit Núria Martí, escriptora en interessant projecció, el diumenge 27 d'abril de 2008.

pd2: també us pot interessar i us recomano Repensar els premis literaris Sant Jordi, d'Assumpció Vila, publicat el dilluns 17 de març de 2008.

pd3: naturalment estic molt satisfet pel primer premi de poesia de la categoria mitjans de la Clàudia, la meva filla gran!.

pd4: malauradament la coincidència de les festes de St. Jordi del CEIP Montserrat i de l'Escola Bressol Municipal Confetti farà que la Sira i jo, com tantes altres famílies, ens hàgim de dividir per acompanyar a les nostres filles (la Clàudia i la Irina al CEIP, l'Abril a l'escola bressol).

pd5: com cada any des de en fa uns quants, des d'aquí podràs felicitar la diada de Sant Jordi.

2 comentaris:

  1. Perfa, que es publiquen els treballs. Avui està la possibilitat de, almenys, publicar-ho en suport digital i penjar-ho a la web. És una magnífica manera de fomentar l'escriptura i la lectura, a més, estimula als guardonats a continuar escrivint.

    Besadetes des del país valencià.

    ResponElimina
  2. Et prenc la proposta de la possibilitat d'editar-ho en format digital inicialment, per exemple a través de programes com l'scribd, a l'espera de poder-ho publicar-ho com a llibre.

    Moltes gràcies.

    ResponElimina