diumenge, 11 de novembre del 2007

Raimon Obiols parla d’Europa a Girona

El divendres 9 de novembre la JSC de les Comarques de Girona van donar-nos la oportunitat d’escoltar Raimon Obiols parlar d’Europa.

A la Fontana d’Or hi vam assistir una bona colla, sobretot companys del PSC, disposats a seguir aprenent d’un dels valors més importants, al meu parer i de molts, del socialisme català, un autèntic pensador.

Marina Geli, Francesc Franscisco, Joan Manel del Pozo, Pia Bosch, Lluís Maria de Puig, Rafel Bruguera, Pere Albó, Josep Ma. Jofre, Victòria Saget, Pere Cabarrocas, Josep Brugada, Alfons Jiménez, Pere Simón, etc. També David Maldonado, que va presentar Raimon Obiols i ens va comentar el Manifest de la JSC sobre els reptes de l’Europa actual.

Les Joventuts Socialistes, també les de les nostres comarques, han de parlar de tot, el seu discurs ideològic ha de comprendre tots aquells temes que afecten els joves, que són, en major o menor mesura, tots els de la societat. Parlar d’Europa a propòsit de les JSC és una excel·lent notícia.

Obiols va fer una conferència de contingut, densa, però no pesada. Amb un discurs ordenat va anar desgranant les seves idees, possiblement amb excessiva rapidesa. El temps sempre priva d’aturar-se i aprofundir en una idea, un concepte. El cert és que alguna de les coses que va dir valdrien, per si soles, per una conferència més.

Alguns dels assistents prenien notes: un jove molt a prop meu del qual desconec el nom, en Lluís Ma. de Puig, en Francesc Francisco, en Josep Brugada o la Pia Bosch.
Al segon minut de la conferència d’en Raimon vaig veure la Pia present notes i vaig pensar per mi mateix: “t’hauràs de servir de l’escrit que, probablement, escriurà al seu bloc, per nodrir de contingut la referència que jo en faci.” Esperarem pacients...

Obiols va iniciar la seva xerrada amb una referència al terrorisme internacional i a la situació política mundial. Segons Obiols l’oportunitat d’Europa és esdevenir la resposta a la deriva ultraconservadora (els neocons) de la política dels EUA, política abocada a generar “la guerra dels 100 anys” als segle XXI.

Per Obiols el futur de l’esquerra està molt lligat al futur d’Europa. Obiols va assenyalar que, a part de discutir, els propers anys, l’hegemonia de les idees neoliberals i conservadores dels EUA, Europa, la Unió Europea, ha de treballar i reforçar la seva unificació política, superant l’Europa dels Estats.

Malgrat totes les dificultats de la Unió Europea (Constitució Europea, ampliació...), Obiols aposta, com apostes alguns països i economies emergents, per Europa com un model social i econòmic de pau i concòrdia.

Obiols va definir la situació d’Europa amb una imatge molt gràfica: Europa es troba “pujant per una escala mecànica de baixada”. Però malgrat tot Europa puja, la Unió Europea avança.

Obiols va parlar del PDE de Pasqual Maragall, d’Itàlia, de llatinoamèrica, de la Xina i l’Índia, d’identitat, identitarisme... Raimon Obiols és sinònim d’idees i, tal i com, afectuosament, l’hi va retreure, Francesc Franscisco, es prodiga poc...


D’aquí pocs dies tindrem l’ocasió de tornar a gaudir de la seva companyia en el marc de la trobada gironina de la Convenció pel Futur, el proper divendres 16 de novembre a la tarda al Centre Cívic Pla de Palau.


-----------------

pd: Notes de Brussel·les, el bloc de Raimon Obiols

pd2: Identitats, identitarismes: un article necessari de Raimon Obiols

1 comentari:

  1. Benvolgut amic Roger,
    Navegant per la xarxa veig que ets un fenomen de modernitat. He descobert el teu blog, està molt bé, sobretot perquè jo que em passo bona part de la vida llegint llibres i paper i a voltes més aviat estic al segle XIV que no pas al segle XXI. Et felicito pels teus comentaris i gràcies per citar-me.
    Salve!
    Josep Brugada

    ResponElimina