diumenge, 25 de novembre del 2007

Dia contra la violència envers les dones

Avui és 25 de novembre, el Dia internacional contra la violència de gènere, és a dir, la violència envers les dones.
Ahir dissabte vaig assistir, un any més, a les concentracions institucionals i cívica que es van organitzar a Girona: lectures de manifestos, condemna dels assassinats i la violència inherent en ells, realització d'un grafitti (imatge) reivindicatiu i, també, espai de trobada i, per tant, de xerrada entre les persones assistents.

De Sarrià de Ter també hi ha l'Agustín i la Loli (companya del grup municipal del PSC de Sarrià de Ter) amb els seus fills, l'Àlex i en Pol. La representació del govern tripartit de Girona és prou notable, en proporció als regidors destaca la representació del PSC i d'ICV-EUiA, però em sorprèn la poca presència de regidors o regidores de CiU; del PP no podria assegurar si n'hi havia algun...

A Sarrià de Ter des del PSC hem fet una edició especial 25nov del nostre butlletí Més x Sarrià, fent una aposta per una nova masculinitat per eradicar la violència contra les dones. El govern ha enviat una carta personal de l'única regidora del govern amb material (un targetó i un imant) de la campanya "dóna un cop de valentia" que vam organitzar el 2006. Des de l'Àrea de la Dona i de Joventut de l'Ajuntament de Sarrià de Ter s'han organitzat dos tallers pels propers dies 28 i 29 de novembre.

Durant la concentració de dissabte sorgeix en una conversa la dificultat, fins i tot en sectors d'esquerra, de penetració del discurs d'igualtat d'oportunitats entre alguns homes. Aquest fet, que hem de reconèixer, no obviar i afrontar-lo, si cal amb més energia, fa necessària, més que mai, la constant feina de sensibilització. Aquesta evidència posa de manifest la necessitat d'introduir els homes en la lluita per la igualtat d'oportunitats, com més exclosos s'hi senten més s'allunyen de la igualtat enrre homes i dones, més barreres mentals construeixen.

Pitjor són els homes que maltracten, que no respecten les dones i que, tristament, les maten. Alguna vegada s'ha caricaturitzat la violència de gènere amb frases del tipus "l'amor mata" o "el matrimoni és una sentència de mort per les dones". No és l'amor el que mata, és l'home que, lluny de l'amor i empès per l'odi, la possessió i, fins potser -segur!- la seva pròpia inseguretat que mata!.
Per això és un encert que des de l'Institut Català de els Dones enguany hagin engegat la campanya "L'amor ha de ser lliure de masclisme, bronques i gelosia"

La lluita contra la violència masclista és una lluita d'homes i dones, també de les administracions, els cossos policials, els jutjats... Cal anar especialitzant aquests espais, s'està fent a partir dels canvis legislatius d'aquests darrers anys, però els avenços són lents... pel què en alguns casos, malauradament, arribem tard!.
M'ha agradat llegir, en el sentit de l'especialització, i per tant també de la necessitat de formació dels professionals, el què la el Servei d'Atenció a la Víctima de Policia Local de Sabadell escriu sobre els maltractaments:

Per què em maltracten? La víctima i el seu maltractador.
(fragment) És molt fàcil justificar l'agressivitat física o verbal a la tendència al consum d'alcohol i/o drogues, o bé a problemes laborals (pèrdua del lloc de feina, estrès laboral) o problemes mentals. Això és un error .
Si bé són factors que influeixen en el seu comportament NO SÓN CAUSES DIRECTES PER EXERCIR LA VIOLÈNCIA.
Els homes agressors han APRÈS que la violència és una forma efectiva d'aconseguir el control sobre les seves parelles, de dominar i infondre por.


--------------------------
pd1: des del PSC de Sarrià de Ter hem fet un comunicat posterior a les concentracions d'ahir dissabte, amb un recull de les declaracions de la Loli Fernández i meves així com una galeria de les fotos dels actes d'ahir a Girona. Ho podeu veure clicant aquí.

pd2: us recordo que també des del PSC de Sarrià de Ter hem obert un fòrum de participació: una nova masculinitat x la igualtat. Entreu i participeu-hi!

pd3: canviant de tema... no em va agradar l'actitud del Jutge JM Vázquez Honrubia de l'Audiència Nacional davant la voluntat de Stern i Roura de parlar català. M'agrada com ho explica l'advocat Carles Monguilod en un article al diari El Punt: El jutge pot haver prevaricat.

pd4: Guillem Terribas ens ofereix uns Fragments del llibre del Demà serà un altre dia, al seu bloc, per fer un tastet...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada