dilluns, 10 de març del 2014

1 de les meves 3 filles patirà violència de gènere!

Imatge: FRA
1 de les meves 3 filles patirà violència de gènere... estadísticament!

Dies enrere es feia públic un informe de l'Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA) que destacava, entre moltes altres dades, que el 33% de les dones europees han patit violència masclista, el 8% durant el darrer any.

Coneguda la xifra no vaig poder evitar pensar en les meves tres filles per, tot seguit, fer l'afirmació que encapçala aquest article: 1 de les meves 3 filles patirà violència de gènere! De seguida, com a mecanisme de defensa, vaig afegir: ... estadísticament!

La violència masclista no és un fenomen nou, i això és el més dramàtic del tema! La d'origen masclista és una violència quasi ancestral que ha esdevingut fins als nostres dies una preocupant xacra que no acabem d'eradicar!

Aquests dies, en motiu del dia de la dona i de la publicació d'aquest estudi, he parlat amb les meves dues filles grahns sobre aquesta qüestió, converses sense dramatisme, però dient les coses pel seu nom: exigiu sempre respecte en les vostres relacions d'amistat i de parella!

Em servirien també les paraules amb les que comença l'estudi violència de gènere a la Unió Europea de l'Agència Europea de Drets Fonamentals:

"En l'article 1 de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea s'afirma que la dignitat humana és inviolable, i que ha respectar i protegir-se. En l'article 2 es garanteix el dret a la vida, i en l'article 4 es prohibeixen la tortura i les penes o els tractes inhumans o degradants. En l'article 21 es reconeix el dret a la no discriminació, inclosa l'exercida per raó de sexe, i en l'article 47 es garanteix el dret a l'accés a la justícia."

Les mateixes paraules que vaig dir a les meves filles, també aquestes amb les que comença l'estudi, voldria dir-les als nois amics i potencials parelles de les meves filles, doncs és també a les seves mans, com a les meves en tant que home, eradicar la violència masclista!

El mateix dissabte 8 de març al matí, dia de la dona, assegut a les grades del Pavelló de Sarrià de Ter escoltava els comentaris d'un grup de nois, joves d'entre 15 i 17 anys, que com jo havien anat a mirar el partit de bàsquet entre els cadets femení de Sarrià de Ter i Sant Gregori.

Porta talons, és una "guarra"!

La majoria dels comentaris dels nois eren d'índole sexual, molts fent referència a una de les entrenadores. En van deixar anar un especialment molest i revelador; el comentari, que no reproduiré literalment, justificava la condició de "guarra" de la noia pel simple fet de portar talons. Per alguns dels nois, d'aquests joves d'avui en dia, portar talons significa de manera automàtica que qui els calça és una "guarra", amb tot el que això suposa...

Naturalment no tots els joves, tots els homes, fan aquestes associacions d'idees i, encara menys, aquestes afirmacions, però no deixa de ser frustrant, també per un home com jo, veure com l'arquetip més cruel i abominable de la masculinitat segueix resistint en ple segle XXI com si d'un virus malèfic resistent es tractés.

1 de les meves 3 filles, estadísticament, patirà violència de gènere; la preocupació no és només que en puguin ser víctimes, sinó sobretot, en cas que pateixin a la pròpia pell la violència masclista, la resposta seran capaces de donar!

El silenci de les dones víctimes de violència masclista és, al capdavall, el millor aliat dels homes abusadors!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada