dilluns, 8 de març del 2010

La motxilla basca per la igualtat, perquè la igualtat et fa més home!


A mitjans del mes de maig de l'any passat vaig assistir a la JORNADA HOMES I IGUALTAT. Com i per què incorporar els homes a les polítiques d'igualtat?, organitzada per Homes Igualitaris-Ahige Catalunya. En un dels tallers paral·lels que es va fer a la tarda va ser el de Corresponsabilitat i paternitat, a càrrec de Ander Bergara, coordinador de la iniciativa Gizonduz. Emakunde, Instituto Vasco de la Mujer, que ens va presentar una curiosa motxilla per la igualtat.

Gizonduz (Facebook) és una pionera iniciativa que el govern basc va posar en marxa a finals de l'any 2007 amb la finalitat de desenvolupar polítiques públiques d'igualtat dirigides específicament als homes per promoure la igualtat entre homes i dones. Una de les iniciatives de Gizonduz va ser la creació d'aquesta motxilla per la igualtat, una motxilla molt especial!

La motxilla Gizonduz té per destinataris els homes que es preparen per ser pares i són les llevadores qui s'encarreguen de donar-les-hi. La motxilla no es dóna buida, sinó ben plena; conté dins seu material divers per a la informació i sensibilització dels homes en matèria d'igualtat, material preparat especialment tenint el moment vital en què es troba l'home quan està a punt de ser pare.

Aquest és el material de la motxilla:

. El documental “Aitak”, un documental on homes bascos, anònims i famosos, heterosexuals i homosexuals, expliquen la seva experiència amb la paternitat i la seva vinculació amb la igualtat.



. El conte “El Secreto de Aita” (pdf, 172MB), un conte per ser llegit i escoltat que a través de la relació d'un pare amb el seu fill ens fa reflexionar, a grans i petits, sobre la igualtat.
. La guia “Padres en Igualdad” (pdf pares biològics -2,28MB i adoptius -2,11MB), una guia sobre el model de paternitat igualitària.
. La guía “Los hombres, la igualdad y las nuevas masculinidades” (pdf, 1,13MB), una guia un xic més extensa que aborda la construcció social de les masculinitats i el model d'home tradicional i els canvis que s'estan produïnt.
. Una enganxina per al cotxe.

. El diari Gizonduz (pdf), en el què s'explica el projecte Gizonduz al qual pertany la iniciativa de la motxilla.
. I el joc “Berdinometroa”, una forma divertida i desenfadada de "testar" les aportacions d'ell i d'ella a les diverses tasques domèstiques, amb la voluntat de prendre consciència i tendir al repartiment equitetiu... no naturalment per ser, aquest joc, una nova font de conflictes!.


La igualtat també és cosa dels homes!

Aquesta i altres iniciatives del govern basc posen de relleu la necessitat que des del serveis públics es desenvolupin polítiques d'igualtat adreçades globalment a homes i dones i, també segmentadament a homes i dones. Abordar aquesta qüestió amb els homes en el moment en què es preparen per ser pares és una estratègia positiva en el sentit que possiblement els homes es troben (ens trobem) més predisposats i receptius a rebre aquests missatges i a fer un canvi d'hàbits i d'actitud.

L'elecció de la motxilla plena és tot un encert!. Explicava Ander Bergara que la motxilla té conté per ella mateixa dos valors afegits al material que conté dins seu:
- la motxilla s'entrega plena i pesa; és una càrrega que es lliura a l'home que serà pare. La paternitat ha de ser, també per ell, una càrrega, com ho és físicament i realment la maternitat per la mare. La càrrega és la responsabilitat de ser i exercir de pare compartint amb la mare, amb la parella, totes les tasques.
- però la motxilla, tot i estar plena i representar una càrrega, una responsabilitat, és un element que ens convida i acompanya a iniciar un nou viatge, una nova aventura, l'aventura de ser pare!.

Per cert, dies després de la jornada em va arribar, per gentilesa de l'Ander Bergara, una motxilla!

--------------------------------

pd1: Muchas horas y poco tiempo és el lema de la campanya d'enguant d'Emakunde/Instituto Vasco de la Mujer en motiu del 8 de març, dia internacional de les dones.

pd2: també et pot interessar l'apunt d'aquest bloc Una nova masculinitat del diumenge 17 de maig de 2009.

pd3:
La història d'aquesta motxilla per la igualtat i el conte "El secreto de Aita" és el què vaig explicar, a finals del curs passat, als i les alumnes de 6è de primària del CEIP Montserrat de Sarrià de Ter, després d'explicar altres contes als alumnes de 4rt (Faules d'Isop) i de 1r (L'Emília i el misteri dels llibres), també del CEIP Montserrat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada