dijous, 23 de setembre del 2010

CAT vs Centre Visitants del Gironès

El CAT de Cervera, encara no obert al públic. Foto: Twitxr Roger Casero

A finals de juliol es va inaugurar el CAT (Centre d'Acollida Turístuca) de Ripoll. Curiosament el mateix dia que es va inaugurar jo em trobava a la capital del Ripollès, acompanyant a la Fundació MAP en la inauguració de la seva botiga Segonamà.

El de Ripoll és uns dels 4 CAT oberts, dels 10 previstos a Catalunya. Un CAT (Centre d'Acollida Turística) és, segons explica el web, "un nou espai polifuncional d’acollida a les persones visitants o turistes, complementari dels existents actualment a Catalunya. El seu objectiu és acollir el viatger o turista, orientar-lo i, al mateix temps, donar a conèixer Catalunya mitjançant la presentació dels seus referents culturals i identitaris més representatius".

Les similituds entre un CAT i el futur Centre de Visitants del Gironès són evidents, tot i que des del Consell Comarcal s'esforcen a dir que no són el mateix, i potser en part tenen raó:

- Els CAT són una iniciativa del govern de la Generalitat. El Centre de Visitants del Gironès és una inicitiva del Consell Comarcal del Gironès. 

- Els CAT són equipaments amb una entructura idèntica (un sol projecte, replicat a diferents municipis), és a dir, és un projecte multiplicador. El Centre de Visitants del Gironès ha tingut fins a tres projectes per a possibles emplaçaments, és a dir, és un projecte errant (i hi afegiria que errat!).

- Els CAT formen part d'una xarxa. El Centre de Visitants del Gironès no; i ha necessitat una xarxa (el municipi de Sarrià de Ter, per fer-se realitat).
- Els CAT necessiten al voltant de 300 m2 per:
  • Àrea de recepció i benvinguda de visitants.
  • Punt d’informació de l’oferta turística de la zona i de l’àrea d’influència del CAT.
  • Espai de mostra i venda de productes del país i d’artesania catalana (Empremtes de Catalunya).
  • Espai de mostra i degustació dels productes agroalimentaris de Catalunya.
  • Espai temàtic que explica, mitjançant tècniques audiovisuals, el motiu central del CAT, que gira al voltant d’algun aspecte rellevant de la història i la cultura catalanes.
- El Centre de Visitants del Gironès necessita uns 800 m2 per oferir si fa o no fa el mateix: 
  • Oficina comarcal de turisme del Gironès
  • La central de reserves
  • L’espai d’exposicions temporals
  • Espai botiga
  • Espai de gastronomia
  • Espai expositiu –centre d’interpretació del territori
  • Espai socioeducatiu
- Els CAT són equipaments de nova planta construïts en solars cedits pels municipis que no posen en risc projectes d'equipaments previstos en construcció. El Centre de Visitants del Gironès es construeix en un espai ja inicialment construït amb una cessió gratuïta per part de Sarrià de Ter al Consell Comarcal.
És a dir, que el Centre de Visitants del Gironès no és un projecte tan innovador com sempre s'ha dit; en tot cas és un projecte nou a la comarca; i posats a fer, preferiria un CAT a Sarrià de Ter que no pas el Centre de Visitants, o en qualsevol cas un Centre de Visitants que no ocupés tan espai municipal de Sarrià de Ter, espai que algun dia possiblement trobem a faltar...

Però al final, en aquesta comparativa entre els CAT i el Centre de Visitants del Gironès, hom acaba pensant que mentre els CAT és un projecte de País impulsat pel govern de la Generalitat, el Centre de Visitants del Gironès sembla un projecte personal d'uns quants impulsat pel govern del Consell Comarcal del Gironès.

---------------------------

pd: acord de govern d'ahir: El Govern impulsa la Xarxa de Centres d'Acollida Turística

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada