![]() |
Fotografia: Aniol Resclosa |
Benvolguts veïns i veïnes, aquest segon semestre de l’any 2024 ha estat molt farcit d’activitat al barri, com passa habitualment, i és voluntat d’aquesta revista fer-vos-en un breu extracte, a manera d’inventari, també de recordatori, a través dels articles de les entitats i equipaments del barri. Entre els mesos de juliol i desembre, entre la Festa Major i les festes de Nadal, han passat moltes coses, i n’hi ha una d’extraordinària que m’agradaria destacar especialment: la manifestació que es va fer a mitjans de desembre en defensa d’un barri més net.
El de les escombraries és un dels temes centrals d’aquesta revista, no en va la manifestació apareix en portada per la seva importància reivindicativa i també pel seu valor històric.
El Pont Major no és un abocador!
Amb aquest lema («El Pont Major no és un abocador!»), el divendres 13 de desembre de 2024 a la tarda més de 160 veïns i veïnes del barri ens vam manifestar, primer fent una lectura d’un manifest, que trobareu reproduït en aquesta mateixa revista, i després en una manifestació que es va fer al llarg del carrer del Pont Major i del passeig Sant Joan Bosco, des del Pont de l’Aigua fins a l’Instituït Narcís Xifra i Masmitjà.
El manifest i la manifestació van ser la resposta que des de l’AV Pont Major vam voler donar a l’increment de deixalles i brutícia dins i fora dels contenidors del barri, fruit entre altres motius pel creixent «turisme d’escombraries» i de l’incivisme, provocats en part pel procés de canvi de model de la recollida de residus a Girona, així com del porta a porta de pobles veïns, generant tot plegat un major malestar entre els veïns i veïnes expressat en més indignació, queixes i denúncies de brutícia al xat de WhatsApp del barri, i també de viva veu a la mateixa AV Pont Major.
Del «turisme d’escombraries» ja n’érem víctimes de fa temps, arran de la implantació progressiva del sistema de recollida porta a porta en pobles veïns, i hem vist com aquests darrers mesos s’incrementava pel nou model de recollida de residus a Girona, que va començar a implantar-se a la primavera de 2024 amb l’inici del desplegament del sistema porta a porta en alguns barris, especialment en el barri de Montjuïc.
Les limitacions horàries i de recollida de fraccions del sistema porta a porta, sumat a la insuficient neteja i manteniment dels contenidors oberts en el nostre barri, van generar la tempesta perfecta per convertir el Pont Major en un abocador, situació especialment agreujada en algunes illes de contenidors, acumulant tota mena d’abocaments: mobiliari, runes, roba i un munt de deixalles al voltant dels contenidors.
Des de l’AV Pont Major, escoltant dia sí, dia també, les reiterades queixes dels veïns i veïnes, les vostres queixes, i veient també amb els nostres propis ulls aquest increment de brutícia al barri, vam veure que ja no era suficient fer arribar totes les incidències rebudes a l’Ajuntament de Girona través de la Taula de Sostenibilitat, que calia fer quelcom més. D’aquí va sorgir la proposta de fer la manifestació i d’escriure un manifest que recollís no només la nostra queixa, sinó també una sèrie de propostes per a revertir la situació.
La convocatòria de la manifestació va ser tot un èxit, no només d’assistència, com he esmentat abans, també de repercussió als mitjans de comunicació, amb fins a cinc mitjans de ràdio, televisió i premsa escrita que van seguir i donar cobertura informativa de la manifestació en directe.
Més enllà del seu caràcter reivindicatiu, és possible que la manifestació fos, també, una fita històrica del Pont Major, esdevenint la manifestació convocada més multitudinària del barri.
En qualsevol cas, el més important de la manifestació va ser que el barri va alçar la veu perquè la queixa i les propostes arribessin fins a la plaça del Vi i fossin escoltades per l’Ajuntament de Girona.
Canvi de model: de contenidors oberts a contenidors intel·ligents
D’aquí a unes setmanes, el nostre barri estarà immers en la implantació del canvi de model de recollida, passant dels contenidors oberts que tenim ara als contenidors intel·ligents; un canvi del que serem degudament informats d’aquí a unes setmanes i que, com ha passat en altres barris, requerirà un període d’adaptació. Aquest canvi ha de suposar una millora en l’eficiència de la recollida selectiva i també hauria de suposar una millora en la neteja i salubritat dels entorns de les illes de contenidors.
És clar que aquest canvi de model també pot generar un increment de deixalles abocades fora dels contenidors, ja que serà imprescindible l’ús d’una targeta per obrir-los, targeta que no tindran les persones d’altres poblacions que de moment segueixen abocant els seus residus en el nostre barri.
Aquest canvi de model requerirà un cert canvi d’hàbits, ja que, a diferència d’ara, amb la implantació dels contenidors intel·ligents no podrem abocar cada dia qualsevol fracció de residus, sinó que tindrem un calendari setmanal de recollida. Serà de vital importància, per tal de mantenir els voltants dels contenidors nets, que els veïns i veïnes fem una bona recollida selectiva de residus i que els llancem convinentment en el contenidor corresponent el dia, o dies, que toqui. Naturalment, també caldrà que l’Ajuntament segueixi estant atent als abocaments descontrolats per part de persones d’altres municipis, aplicant les corresponents sancions.
El canvi de model hauria de repercutir positivament en un augment de la recollida selectiva, i per tant un decrement de la fracció de rebuig. Això permetria, confiem que més aviat que tard, poder aplicar l’anomenada «taxa justa», beneficiant-nos així de més bonificacions de la taxa d’escombraries.
Bé, segurament del nou model de recollida i dels contenidors intel·ligents en seguirem parlant més endavant, al pròxim número d’aquesta revista. Ara per ara, el més important és que de la mateixa manera que com a barri hem alçat la veu, afrontem amb la mateixa responsabilitat i el mateix sentit comunitari la implantació del nou model de recollida, per tal de tenir el barri el màxim net i endreçat, exigint, naturalment, la mateixa responsabilitat a l’Ajuntament i a l’empresa concessionària del servei de recollida de residus.
Salvar el batxillerat del Xifra, una nova lluita
Però el problema de les escombraries no és l’únic pel qual el barri ha alçat la veu aquests darrers mesos; també l’ha alçat per salvar els estudis de batxillerat de l’Institut Narcís Xifra i Masmitjà.
A mitjans de desembre passat, en una reunió del director dels Serveis Territorials d’Educació amb famílies d’ESO i batxillerat de l’Institut, des del Departament d’Educació es va plantejar la possibilitat d’eliminar els estudis de batxillerat al mateix temps que els estudis d’ESO, ja en procés d’extinció des de fa dos cursos. En altres paraules: Educació va plantejar la possibilitat que en cosa de dos cursos a l’institut Xifra ja no es poguessin cursar estudis de batxillerat. Naturalment, aquest anunci va alertar la comunitat educativa de l’Institut, indignant l’equip directiu i el professorat, les famílies i l’AMPA de l’institut.
Des de l’AV Pont Major, coneixedors d’aquest nou revés per l’institut Xifra, vam contactar i coordinar de seguida amb l’institut i l’AMPA per activar una nova lluita, ara en defensa dels estudis de batxillerat.
Així doncs, just abans de les Festes de Nadal, la direcció i l’AMPA de l’Institut Xifra i l’AV Pont Major ens vam reunir amb el govern municipal de Girona, i vam decidir presentar una moció al ple de l’Ajuntament de Girona en defensa dels estudis de batxillerat. Els acords de la moció s’inspiren i basen en l’acord del Consell Escolar de l’Institut Xifra, que es va reunir de forma extraordinària abans de les vacances de Nadal, i en essència busquen l’inequívoc compromís de l’Ajuntament de Girona amb els estudis de batxillerat al Xifra.
Si fa dos anys la lluita va ser per la continuïtat dels estudis d’ESO al barri de Pont Major, ara la lluita de la comunitat educativa i veïnal és per a la continuïtat dels estudis de batxillerat. Esperem que aquesta vegada ens en sortim!
Una nova lluita d’un barri que alça la veu!
Article publicat al número 2 de la revista Som del Pont.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada