dimecres, 18 d’octubre del 2023

La Majordoma de la plaça de l'Om


"Narració, oral o escrita, d’aparença més o menys històrica, però en realitat amb una major o menor proporció d’elements imaginatius". Si aquesta és la definició del diccionari del terme "llegenda", en la seva accepció en relació amb la literatura i la història, us puc assegurar que al barri del Pont Major de Girona aquests dies n'estrenarem una, de llegenda: la de la Majordoma de la plaça de l'Om!

Si tota llegenda necessita tenir elements reals, aquesta en té sobretot dos: l'om que hi havia a la plaça que li dona nom, i les majordomes que, al llarg dels anys, hi van viure a prop; majordomes que vivien o treballaven a la rectoria de l'església de La Pietat. I encara un tercer element, les gallines, perquè ben segur que a l'hort de la rectoria n'hi havia, de gallines.

Amb aquests ingredients reals, salpebrats amb alguns elements imaginatius, es va gestar una llegenda que arribada a les orelles d'unes famílies joves del barri els va inspirar i animar a recuperar-la i donar-li cos en la forma d'una gegantona, la Majordoma de la plaça de l'Om, acompanyada de les seves bellugadisses i entremaliades gallines, creant una petita colla gegantera, la Colla de la Gegantona del Pont.

La colla, nascuda al sopluig de l'Associació de veïns i veïnes del Pont Major, però amb ganes d'aixecar el vol (més que un vol gallinaci) per esdevenir una entitat independent, ha estat treballant aquests darrers mesos en la creació de la llegenda, la confecció de la Majordoma i les gallines, la participació i dinamització de les famílies i, naturalment, la presentació i estrena de tot plegat d'aquest pròxim diumenge.

I és que aquests dies al barri del Pont Major de Girona estem d'aniversari, i també estem d'estrena! 


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada