divendres, 13 d’octubre del 2023

Tres-centes trenta-vuit mil, la xifra de la setmana


El conflicte entre Hamas i Israel segueix engreixant el nombre de víctimes mortals, més de mil quatre-cents palestins i més de mil tres-cents israelians. La xifra de morts seguirà augmentant si ningú atura aquesta sagnia.

Però aquesta no és l'única xifra que ens ha de preocupar, que les guerres també maten en vida: amb dades de l'ONU, ja són més de tres-centes trenta-vuit mil les persones desplaçades per aquest conflicte, una xifra que malauradament també seguirà augmentant.

Els desplaçats per les guerres, siguin refugiats o desplaçats interns, s'enfronten una sèrie de conseqüències personals i col·lectives dramàtiques, començant per la pèrdua de la llar i dels seus béns personals; aquest desarrelament forçat pot comportar als nivells d'estrès i importants traumes psicològics, no només per l'experiència de viure i partir una guerra, també per la pèrdua del seu entorn, de la seva seguretat i de viure exposats a la violència, a les represàlies, a la mort.

A més cal sumar-hi les condicions precàries a què es veuen abocats a viure, que poden desembocar en problemes de salut com la malnutrició, també a la manca d'accés a serveis mèdics i higiènics, i a la propagació de malalties.

Les persones desplaçades viuen en una situació de desemparament i la comunitat internacional se n'ha de responsabilitzar, vetllant pels seus drets tal com regulen les lleis, convencions i tractats internacionals.

Aquests dies estem veient com la població de la Franja de Gaza intenta sobreviure atrapada entre el bloqueig i les bombes; fa dos dies eren tres-centes trenta-vuit mil persones desplaçades, avui segurament en són moltes més. Quantes cal acumular-ne perquè la comunitat internacional reaccioni i respongui?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada