dimarts, 4 de gener del 2022

Vint anys d'euros


Ara que fa vint anys que l'euro és la nostra moneda podem fer-nos la típica pregunta que sol acompanyar aquestes efemèrides: on éreu fa vint anys? O bé amb una altra variant: què fèieu fa vint anys?

Ara fa vint anys jo en tenia 27 i feia poc més de tres mesos que, després de treballar set anys d'educador d'un CRAE, havia assumit la direcció d'una llar residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. L'arribada de l'euro representava, per mi, dos grans reptes: el canvi de moneda en la gestió econòmica de la residència, en el marc del canvi de l'entitat, i l'acompanyament en l'aprenentatge de l'ús de la nova moneda a les persones que vivien a la residència, totes amb un grau d'autonomia força elevat i que, tot i que algunes estaven tutelades, totes gestionaven, com a mínim, diners de butxaca.

Aquest va ser un canvi que ens va afectar a tothom, certament, i durant uns anys vam estar fent conversions constants de pessetes a euros i d'euros a pessetes, per tal d'anar-nos fent a la idea del nou valor de la moneda...

Reconec que a mi, que sóc més de paraules que de números, em costava força fer els càlculs mentals i sort que en vaig tenir, aleshores i durant uns anys, de la calculadora que també permetia fer la doble conversió.

A més durant uns mesos van cohabitar les dues monedes i quadrar la caixa era quasi més difícil que completar el Paraulògic! Afortunadament l'equip de finances de l'entitat tenia, i té, gent molt competent que em va donar molt suport en aquella transició.

Pel que fa a les persones que ateníem, recordo que especialment per a les que els hi costava més ens va anar molt bé un joc sobre els euros que va distribuir l'absorbida Caixa Girona i que ens va permetre anticipar-nos i familiaritzar-nos amb les noves monedes i bitllets abans que entressin en circulació els de veritat!

Vint anys després de l'arribada de l'euro ja no faig el càlcul mental en pessetes, i quan vull fer-ho no passo de l'equivalència arrodonida de 30€=5.000pts o 60€=10.000pts... I sí, jo tampoc puc evitar fer el comentari sobre tot el que aleshores podíem comprar amb 10.000 pessetes!

Vint anys després de l'arribada de l'euro jo ara només espero que, més aviat que tard, eliminin les monedes, com a mínim, d'un i dos cèntims! A mi em fan més nosa que servei i no les vull al canvi, i les que m'arriben les deixo en una capseta que tenim a casa plena de cèntims d'euro...

Per cert, l'altre dia em preguntava... què en vaig fer de la calculadora d'euros?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada