dimecres, 5 de gener del 2022

El darrer escrit, la nit de Reis, de Just M. Casero


El 5 de gener de 1981 el meu pare, Just Manuel Casero i Madrid, va escriure una carta als veïns i veïnes de Sarrià de Ter, en motiu de la Cavalcada de Reis.

No sé si la carta es va llegir a Sarrià de Ter durant la cavalcada, sí que la va llegir ell mateix quan, aquella mateixa nit, els Reis d'Orient de Sarrià de Ter i el Pont Major van visitar-lo a casa, ja molt malalt, no d'hepatitis com en un principi semblava, sinó de càncer, d'un càncer ja em metàstasi,  irreversible...

Aleshores Sarrià de Ter, com Salt, encara pertanyia al municipi de Girona i el meu pare, com a regidor de l'Ajuntament de Girona i president del Consell Municipal de Sarrià de Ter, també empenyia per a la independència sarrianenca.

Jo recordo vagament la visita dels Reis d'Orient a casa, la meva mare ens va dur, a mi i al meu germà, a la cavalcada de Girona i quan vam arribar ens vam trobar la comitiva reial dins de casa. Els recordo al passadís, una imatge que em deuria impressionar, doncs se'm va quedar clavada a la retina.

Aquesta carta va ser, possiblement, el darrer escrit del meu pare i el seu bon amic, Jaume Guillamet, la va recollir al seu llibre "Memòria de Just" (Edicions 62, 1999):

Amics de Sarrià:
Tots aquests dies de Nadal, Cap d'Any i Reis he canviat la vostra companyia per la dels malalts de l'Hospital. No pas per voluntat meva, sinó per designi d'aquesta malaltia que em té envoltat de metges i medicaments.

M'hauria plagut ser a prop vostre. Us he recordat vivament, emocionadament, com em consta que heu fet vosaltres amb la meva persona.

No sé encara quan em reintegraré a les tasques de Sarrià. Però en aquest moment assenyalat de la presència entre nosaltres dels Reis vull demanar-los una cosa: que mantinguin en el nostre poble ben viu el sentiment de fraternitat i solidaritat.

Ens cal fer l'esforç d'oblidar diferències i velles ferides per tal de fer entre tots un Poble a on sigui possible una vida amb dignitat i treball.

Sapigueu, amics de Sarrià, nens i grans, que em sento més que mai disposat a treballar al vostre costat. Que acabeu les festes en pau, i que els Reis siguin generosos amb tots vosaltres.

Bon any nou.
Visca els tres Reis d'Orient!
La matinada del 31 de gener de 1981 Just Manuel Casero i Madrid va morir; tenia 34 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada