dimecres, 1 de març del 2017

Fer-ho ràpid!


És d'esperar que els independentistes tard o d'hora es saltin la legalitat espanyola, d'una manera més o menys implícita, si és que no ho han fet ja!

Veurem independentistes saltar-se també la legalitat catalana? Si es considera legalitat catalana l'Estatut segurament sí; i si no saltar-se-la passar-hi per sobre, que no és ben bé el mateix...

El procés segons Junts pel Sí defensa passar de la legalitat a la legalitat, és a dir de l'actual legalitat catalana vinculada a l'espanyola, a l'exclusiva catalana desvinculada de l'espanyola, essent la Llei de Transitorietat Jurídica les tisores que tallin el cordó umbilical que les uneix, desactivant així (?) qualsevol ingerència de l'estat espanyol.

La legalitat espanyola es pot saltar a l'estil CUP, desobeint a cara i pit descoberts, o a l'estil Junts pel Sí, driblant-la augmentant la velocitat de tramitació i aprovació de la futura legalitat exclusivament catalana. Descartat (de moment) l'estil CUP es comença a entrenar el driblatge; aquesta és ara la pulsió que batega al cor del Parlament amb l'inici de la tramitació d'una reforma del reglament del Parlament de Catalunya, iniciativa de Junts pel Sí.

El Parlament de Catalunya té un reglament que en regula el funcionament i tots els processos interns i legislatius, entre ells, per exemple, els tràmits que cal fer per aprovar una llei, i alguns d'aquests processos i tràmits juguen a favor dels interessos de la legalitat espanyola, donant-li temps i dret a impugnar-la si interpreten que surt dels marges constitucionals. La tramitació ordinària d'una llei, i sobretot d'una extraordinària com la de desconnexió que es planteja, cal (caldria, caldria?) fer-la seguint uns tràmits que donarien temps a l'estat espanyol a impugnar tot l'impugnable, tal com ha fet fins ara.

D'aquí la necessitat de Junts pel Sí de cercar una drecera, de promoure aquesta reforma del reglament del Parlament que li permetria tramitar i aprovar en temps ràcord, en un mateix dia, la llei de desconnexió sense donar-li marge de temps a l'estat espanyol per impugnar-la. Naturalment seria una aprovació sense tots els tràmits parlamentaris previstos suprimint el debat de totalitat, la discussió en comissió, les compareixences d’experts, el debat de les esmenes i debat i aprovació final. En resum, un vestit a mida!

La proposta de Junts pel Sí és que els grups parlamentaris puguin tramitar, com pot fer-ho el govern o els grups parlamentaris amb un acord unànime, lleis de lectura única: pim-pam, proposta i aprovació el mateix dia, i "a otra cosa mariposa"!

Els grups parlamentaris no independentistes ja han posat el crit al cel i Junts pel Sí s'ha sorprès que alguns dels qui ara fan escarafalls per aquesta reforma exprés del reglament del Parlament al seu dia en fessin una (de reforma exprés) per canviar la sacrosanta Constitució!

D'alguna manera Junts pel Sí els diu: no sé de què us queixeu si vosaltres vau fer el mateix! És a dir, que la CUP i Junts pel Sí volen amb la Llei de Transitorietat Jurídica el mateix que van fer PP i PSOE amb la Constitució?

La reforma del reglament del Parlament és igualment, avui per avui, un tràmit que no es pot fer amb un pim-pam, sinó talment com si fos una llei, i per aquí ha començat, també, la discussió parlamentària, que ens tindrà entretinguts uns dies més. De fet aquesta drecera és clau pel procés.

És evident que (ara sí) el govern i els partits independentistes tenen pressa, no només per fer-ho aviat, sinó sobretot per fer-ho ràpid! No sé, això de les reformes exprés i a mida sempre sona malament, doncs limiten el paper dels grups parlamentaris, amb el risc que tot plegat estrenyi el debat, la participació, la transparència, la confrontació, en definitiva, la democràcia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada