dilluns, 30 de gener del 2017

Santi Vidal, jo no sóc tonto!


No tinc massa clar, com alguns s'atreveixen a pronosticar, que la de Santi Vidal hagi estat i serà la tempesta perfecta. Jo més aviat penso que el seu error, intencionat o no, és majúscul! De moment li ha costat el càrrec de senador...

De les seves conferències jo en vaig rebre un fil de conversa, com possiblement tu, en un grup de WhatsApp a principis de gener; en aquell missatge s'hi s'anticipaven algunes de les coses que ara ha difós El País; entre d'altres coses el missatge difós per WhatsApp deia:

"Conferència senador/jutge Vidal ahir a Granollers.
(...) Hi ha un país, no Europa, no es vol dir, no especialment pro-Espanya, que està disposat a finançar-nos per si el govern d'Espanya talla l'aixeta del finançament sense voler negociar. Són negocis, ens prestaran i els pagarem interessos. I en tenen molts, de diners.
(...) Hi ha 31 països dels 194 de l'ONU, que ens reconeixeran l'endemà, si es guanya el referèndum (que se celebrarà sota supervisió de 500 observadors internacionals, tots persones concretes que estan llestos ja des d'ara per participar-hi).
(...) Disposa ja, el Parlament, del cens electoral i en un any màxim els residents a l'estranger podran votar electrònicament."

Aleshores, però, com possiblement molts de vosaltres, vaig fer-ne cas omís. Confio en les persones que tinc al WhatsApp però no necessàriament en tot el que comparteixen, especialment si són missatges copiats i enganxats d'altres converses, textos cuinats qui sap on, qui sap perquè, amb independència de la seva naturalesa...

Si tot el que Santi Vidal ha anat dient en aquestes conferències és veritat, es va equivocar, i si tot és mentida també!

El govern i els partits que li donen suport van desacreditar-lo i si filem prim observem que alguns amb més contundència que d'altres; costa d'entendre que ERC, el partit pel qual Santi Vidal era senador i el que aixoplugava les seves conferències no sabés el que hi deia, sobretot perquè entenc que les persones que seien amb ell a la taula devien ser representants locals del partit, i el públic assistent, en la seva majoria, militants i simpatitzants.

Bocamoll o mentider?
Si el que ha dit és veritat, que podria ser-ho (i molts independentistes i no independentistes ho esperen) el seu error ha estat escampar-ho als quatre vents i posar en una situació aparentment incòmode al govern i als partits que li donen suport, doncs sempre han dit que respondran a la legalitat, tot i que s'entén que catalana. Si el que ha dit és veritat, ha pecat de bocamoll...

Si el que ha dit és mentida, que també podria ser (i pocs independentistes i no independentistes ho esperen) el seu error ha estat vendre fum d'un procés que crema amb la finalitat (que justifica els mitjans) per seguir-lo mantenint viu, al preu que sigui fins i tot l'engany. Si el que ha dit és mentida, ha pecat de mentider.
Bocamoll o mentider? Potser les dues coses alhora, escampant mitges veritats, revelant, com cantaven Sangtraït, ocults secrets...

Però el problema no és només el que ha dit i si és veritat o mentida, sinó com ho ha dit, amb aquest to foteta, fins i tot un xic fatxenda, vantant-se d'il·legalitats, anunciant "males notícies" irònicament i parafrasejant el lema d'una important cadena d'electrodomèstics espanyola: "jo no sóc tonto":
“Tots esteu fitxats. Tots. (...) El Govern té totes les vostres dades. És legal? doncs no. Però tontos no som. Ja sabem que no ens les donaran de forma voluntària"
Aquesta cadena d'electrodomèstics ara curiosament fa, sense vergonya, una campanya de publicitat amb les "targetes black", però això és un altre tema...

El sí condicional de la CUP als pressupostos, condicionat a la seva celebració si cal unilateral, dóna més vida i recorregut a les declaracions de Santi Vidal, deixant encara a l'aire quines conseqüències tindran, i si tard o d'hora, cas que siguin certes, es confirmaran.

Si l'objectiu de les manifestacions de Santi Vidal era atiar el procés i judicialitzar-lo encara més, objectiu acomplert! El que no tinc tant clar, ara per ara, és que això remi a favor del procés, però a aquestes alçades ja estem acostumats als girs argumentals d'aquest serial que ha tingut (i tindrà) en Santi Vidal un gran actor secundari!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada