dimecres, 6 de novembre del 2013

Vostè pregunta!



Aquests dies s'ha intensificat el debat sobre la pregunta que s'ha de fer a la consulta pel dret a decidir prevista per al 2014. Que si una pregunta amb tres opcions, que si una de "sí o no"...

Tenint present que aquest serà (de fet ja és) un debat televisat, potser seria més divertit que TV3 recuperés l'esperit del títol de l'històric programa del circuit català de Televisió Espanyola, "Vostè pregunta", que presentava Joaquim Maria Puyal. i en faci un nou programa televisiu!

El vostè pregunta, però, ara no seria un programa d'entrevistes sinó un concurs en què els líders dels diferents partits polítics partidaris del dret a decidir poguessin defensar la seva pregunta. Naturalment entre un jurat qualificat (format per exemple per Pilar Rahola, Xavier Sardà i Màrius Carol) i el públic a cada gala s'anirien descartant preguntes fins a quedar-ne només una!

El programa el podria presentar l'Oscar Dalmau i podria comptar amb un equip d'assessors (Ramon Solsona, Sergi Pàmies i Quim Monzó) que ajudarien als polítics a formular correctament les seves preguntes... Allò del subjecte, verb i predicat, de no prendre mal amb les subordinades...

El concurs també tindria una secció en la que en Màrius Serra ens descobriria anagrames amagats a les preguntes plantejades, i qui sap si amb l'anagrama desvetllaríem el veritable missatge ocult que amaga cada pregunta!

No hi ha respostes incorrectes, hi ha preguntes mal formulades!

La pregunta és tan o més important que la resposta, prou que ho sabem. De fet la majoria de nosaltres la resposta ja la tenim, només esperem que se'ns formuli la pregunta... la pregunta correcta!

L'altre dia vaig trobar en aquest bloc una cita que em va ajudar a entendre aquesta qüestió sobre la pregunta de la consulta:

L’habilitat de fer la pregunta adequada et dóna la meitat de la victòria en la batalla per trobar la resposta
(Thomas J. Watson 1874-1956, president d'IBM)

La clau de tot plegat, doncs, no rau en la resposta sinó en la pregunta!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada