dissabte, 6 de novembre del 2010

El futur dels Premis Sant Jordi: reptes per retornar als orígens


Després de les dues primeres parts sobre el passat i el present dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, abordaré avui la tercera part, sobre el futur, de l'article 30 anys dels Premis Literaris Sant Jordi. Un estímul per a la creació literària (en pdf al Google Docs) publicat al número 73 de la revista Parlem de Sarrià.


El futur dels Premis Literaris Sant Jordi: reptes per retornar als orígens

Els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter és un concurs literari que organitza l’Ajuntament, aquest és un fet que per evident i conegut que sigui no ha de passar desapercebut. L’any 1980 el Consell Municipal de Sarrià de Ter va convocar-ne la primera edició en el marc del “Mes cultural”, un conjunt d’accions i actes que tenien per finalitat, en paraules de Joaquim Rodríguez, Conseller de Cultura del Consell Municipal, “estructurar, si cal oficialment, tota una sèrie de factors imprescindibles cara a una progressiva culturització de tots” (revista Poble núm 2. març 1980).

L’Ajuntament ha de seguir tenint, a l’any 2010 i els propers amb els Premis Literaris Sant Jordi, l’objectiu de fomentar la creació literària local d’infants, joves i adults, i per al seu estímul ens sembla, des del PSC de Sarrià de Ter, que cal tenir presents aquestes propostes:

. Premi local per adults
Proposem la creació d’un premi local en la categoria d’adults per autores i autors de Sarrià de Ter, en les modalitats de narrativa, poesia i “haikús”. La creació d’aquest premi hauria d’anar acompanyat d’altres accions de l’àrea de cultura, com tallers d’escriptura, grups de lectura i accions coordinades amb la formació de persones adultes del municipi entre d’altres.

. Poesia i narrativa juvenils
Proposem la recuperació dels premis en les modalitats de poesia i narrativa en la categoria juvenil. Actualment les bases dels premis deixen orfes de participació als joves en aquestes modalitats. La recuperació d’aquests premis han d’anar lligats a un treball conjunt amb l’IES Narcís Xifra, institut de referència per a Sarrià de Ter.
D’altra banda també caldria crear la categoria juvenil per al concurs de “haikús”, diferenciant-la de la categoria d’adults.

. Publicació de les obres premiades
La finalitat dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter no ha de ser només l’estímul per a la creació literària, també han de ser un estímul per al foment de la lectura, fet, aquest segon, que es garanteix amb la publicació de les obres premiades. En aquest sentit les iniciatives, fa cinc anys, de publicar un recull de les obres premiades en la modalitat de poesia i, enguany, de publicar un recull de les premiades en narrativa és el camí. Com també la publicació d’altres obres en aquesta mateixa revista.

Però la publicació d’un llibre no és suficient, el següent pas és posar aquesta publicació a l’abast de la gent. Recentment s’ha publicat un recull de les obres premiades en narrativa, llibre editat per l’Ajuntament amb la col•laboració de la Diputació. El llibre té un preu de venta al públic de 15 €, preu prou assequible, tot i que no sé si l’Ajuntament preveu recuperar així la despesa feta. Al cap i a la fi el llibre està pagat, i el què ha de primar és posar-lo a l’abast de tothom; aquest és un llibre d’un interès especial per als veïns i veïnes de Sarrià de Ter, pel què davant el risc d’esdevenir només per a regal institucional de l’Ajuntament (destinats quasi sempre a gent de fora del poble per qui el llibre pot tenir un interès relatiu), caldria cercar la manera de fer-lo més accessible a les sarrianenques i sarrianencs, doncs sincerament ignoro quants de vostès, apreciats lectors d’aquesta revista, heu tingut o teniu coneixement de la publicació d’aquest llibre.

. Acte de lliurament del tots els Premis Literaris Sant Jordi
Una altra de les decisions errònies, a criteri nostre, d’aquest equip de govern, ha estat suprimir el lliurament dels premis de la categoria infantil de l’acte dels Premis Literaris Sant Jordi, fent-ne l’entrega al CEIP Montserrat conjuntament amb els propis premis de l’escola.

La decisió de fer el lliurament de la categoria infantil dels pemis Literaris Sant Jordi al CEIP Montserrat és un error perquè d’entrada no tots els infants de Sarrià de Ter van a aquesta escola, i d’altra banda perquè d’aquesta manera es solapen amb els que la pròpia escola organitza. A més el lliurament es fa en horari escolar, fet que dificulta l’assistència de les famílies dels infants.

Que no es mereixen els premis infantils gaudir de la mateixa festa que els premis de les altres categories? L’acte de lliurament dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter ha de ser una festa de tots i per a tothom, ha de ser la festa de tots els premis literaris que es convoquen, també la festa dels premis infantils.

Aquestes són algunes de les propostes que a criteri nostre cal treballar per afrontar els reptes de futur dels premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, fent dels premis un punt de referència d’estímul per a la creació literària local.

Els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter són la nostra particular i modesta aportació a la creació literària en llengua catalana, però sobretot han de ser un punt de referència, en clau local, d’estímul per a la creació literària d’infants, joves i adults de Sarrià de Ter.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada