dijous, 4 de novembre del 2010

El passat dels Premis Sant Jordi: recuperant els senyals d’identitat culturals


Aquesta és la primera de les tres parts (passat, present i futur) de l'article 30 anys dels Premis Literaris Sant Jordi. Un estímul per a la creació literària (en pdf al Google Docs) publicat al número 73 de la revista Parlem de Sarrià.


La d’enguany ha estat la 30 edició dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter, xifra rodona que denota la maduresa, constància, solidesa, compromís i bona salut per al futur del nostre concurs literari. 30 anys dels Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter no són només senyal d’un camí recorregut, també són senyal d’una trajectòria que ens situa fins al nostre present i que ens projecta endavant, que ens projecta cap al futur: els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter són i han de seguir essent part del passat, present i futur literari del nostre poble.

El passat dels Premis Literaris Sant Jordi: recuperant els senyals d’identitat culturals

Si bé Josep Maria Sansalvador contextualitza magníficament els orígens dels Premis Literaris Sant Jordi al seu article “De com nasqué un premi literari” d’aquest mateix número de la revista, em permeto tan sols fer una pinzellada sobre l’origen dels Premis Sant Jordi per remarcar-ne l’estímul per a la creació literària, acompanyada, si cal, de la formació.

L’any 1980 Sarrià de Ter es trobava en plena transició, no només en plena transició democràtica, sinó també en els inicis de la nostra transició cap a la independència municipal de Girona.

El Consell Municipal de Sarrià de Ter va impulsar el premi literari amb unes primeres bases de participació amb dues modalitats, poesia i prosa, i tres categories, infantil, juvenil i sènior, permetent la redacció de les obres en català o castellà.

Des dels seus inicis els Premis Literaris Sant Jordi de Sarrià de Ter van entendre que la creació literària va vinculada a la formació de les persones, a l’educació d’infants i joves i també a l’educació de persones adultes. No en va al primer jurat dels premis hi havia, entre d’altres, la representació de l’escola Montserrat i la del professor de català per adults. Al cap i a la fi la creació del premi literari va ser més que un estímul per a la creació literària entre infants, joves i adults de Sarrià de Ter, el premi literari també era l’expressió de la recuperació de la cultura catalana i la seva normalització.

Durant molts anys aquest model de bases, amb lleugeres modificacions, s’ha anat mantenint: premis per a les dues modalitats (poesia i narrativa) en les categories infantils, juvenils i d’adults.

(...)

I demà la segona part: El present dels Premis Literaris Sant Jordi: l’adaptació, no sempre encertada, als canvis

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada