divendres, 3 d’abril del 2015

El vídeo de la setmana: Manaies de Girona, 1941


Aquest 2015 els Manaies de Girona celebren el 75è aniversari de la seva refundació; documentats a Girona des de mitjans del segle XVIII els Manaies, o armats, han acompanyat tradicionalment la processó de divendres Sant, tot i que de manera interrompuda.

La darrera interrupció la va provocar, com amb tantes altres interrupcions, la Guerra Civil, i no va ser fins poc després de l'entrada de les tropes franquistes a la ciutat que Girona va recuperar la tradició dels Manaies, concretament l'any 1940, a partir d'un grup (els 26 manaies refundadors) que, amb el (lògic) suport episcopal, va esdevenir després la Confraria de Jesús Crucificat.

En motiu de l'aniversari la ciutat de Girona ha dedicat una plaça als Manaies, en la que s'hi erigeix una escultura commemorativa de Domènec Fita. L'efemèride a banda de la celebració (?) de l'aniversari serveix també per a fer memòria, tot i que la memòria, ja ho sabem, no sempre és agradable ni còmode, sobretot quan és històrica!

Dies enrere Quim Curbet en una de les seves Barretades feia memòria, bé, feia quelcom més que només memòria. El seu article "Manaies", de lectura necessària, ens ajuda a posar en context la refundació dels Manaies; dies més tard fins i tot piulava la retirada de l'escultura... retirada a la que m'hi sumo! Em sembla, part de la simbologia d'aquesta escultura, d'un altre temps, d'un altre país!

Debats i polèmiques a banda, però, avui del que es tracta és de destacar un vídeo, doncs s'emmarca és aquest article a la secció "el vídeo de la setmana"!

El vídeo, doncs, és de la desfilada dels Manaies de Girona de l'any 1941, tot just un any després de la seva refundació. La pel·lícula (muda) és una filmació d'Antoni varés i Martinell i la publicació és del Centre de Recerca i Difusió de la Imatge (CRDI) de l'Ajuntament de Girona.



M'ha semblat interessant, per a completar aquesta mirada enrere als Manaies de Girona i, en general a la Setmana Santa gironina, afegir també aquest documental produït per la Junta de Confraries de Girona i realitzat per Narcís Sans sobre les processons de Setmana Santa a Girona...



Per cert, aquí podeu veure l'escultura commemorativa dels 75 anys dels Manaies de Girona...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada