dimecres, 7 de desembre del 2016

La Constitució caduca


D'acord, la Constitució va ser, al seu dia, el mínim comú denominador que va permetre a feixistes i comunistes (per posar els dos extrems) conviure, si més no políticament després de la fosca nit de la dictadura franquista.

D'acord, la Constitució va ser un mal menor, un de molts, que ja sabem que això dels "mals menors" sovintegen... I sí, la Constitució espanyola del 1978 va mantenir com a cap d'estat el Rei, perpetuant la monarquia, esdevenint aleshores parlamentària, però monarquia al cap i a la fi.

I sí, també, la Constitució va resoldre moltes coses en aquell moment, la principal la recuperació de les institucions democràtiques, però no ho va resoldre tot, com tampoc tot ho ha resolt ni la transició ni la democràcia...

Però a la Constitució li ha passat com a Televisió Espanyola; sembla d'un altre temps, carrinclona, esgrogueïda, caduca i només brilla (i cada vegada menys) quan esdevé carn de nostàlgia, com Televisió Espanyola, que sembla viure més del seu ampli arxiu d'imatges que del present... I com a Televisió Espanyola els guardians de la Constitució semblen témer el futur!

Trenta vuit anys després de la seva aprovació, i amb alguns retocs al llarg d'aquests anys, la Constitució vigent és avui una cotilla i la seva exaltació inalterable esdevé més el problema que la solució, les solucions que l'Espanya d'avui, no la del 1978, necessita afrontar!

La Constitució, caduca, s'ha de renovar i actualitzar, però falta valentia política per fer-ho, la que paradoxalment sí van tenir, al seu dia, els que la van parir!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada