El General Gilbert Diendéré, (auto) erigit ara President del Consell Nacional per la Democràcia (?) de la junta militar que ha pres el poder de Burkina Faso arran del cop d'estat perpetrat dies enrere, no és un xitxarel·lo qualsevol!
El General Gilbert Diendéré és un militar amb una llarga trajectòria, trajectòria que ha traçat sempre a l'ombra de l'expresident Blaisé Compaoré; Diendéré va ser-ne cap de la seva Guàrdia Presidencial durant quasi tres dècades.
Com Diendéré jo també he estat sota l'ombra de Blaisé Compaoré... bé, per ser precisos sota l'ombra d'una gorra que lluïa, a la seva part frontal, una encoratjadora frase que convidava a votar Compaoré en les eleccions que es van celebrar el desembre de 2010, tot just uns dies abans que, per motius familiars, viatgés a Burkina Faso...
Un mes abans de la celebració de les eleccions, previstes per mitjans d'octubre d'enguany, aquest darrer cop d'estat ha alterat no només aquest procés electoral, també la vida política i social del país, que de nou s'ha vist envoltat per una inquietant inestabilitat política amb manifestacions al carrer, inseguretat ciutadana, trets, morts i ferits.
Aviat farà un any Burkina Faso va viure una revolta popular que es va alçar contra la reforma constitucional que Compaoré volia fer per prorrogar encara més el seu mandat i sumar més anys als 27 que ja duia com a president.
La revolta del 2014 va acabar amb Compaoré exiliat a Costa de Marfil i amb el militar Yacouba Isaac Zida com a president i amb el compromís de celebrar unes noves eleccions en menys d'un any, les que s'havien de celebrar aquest proper mes d'octubre...
Diendéré argumentava dies enrere que el seu alçament militar està motivat per evitar la "desestabilització" del país en un moment en el que es vivia, segons va manifestar en un comunicat, una "greu situació d' inseguretat preelectoral". Es referia Diendéré a una llei aprovada pel govern de transició que excloïa del procés electoral els aliats de l'expresident Compaoré. Un cop d'estat per a garantir la democràcia?
A Burkina Faso la majoria dels darrers canvis de president han estat motivats per cops d'estat o revoltes:
- Diendéré substitueix el president Michel Kafando fruit d'aquest darrer cop d'estat;
- Michel Kafando va succeir, Yacouba Isaac Zida poc després de la revolta de 2014, qui va a passar a ser primer ministre; precisament Kafando i Zida van ser segrestats per Diendéré en el seu cop d'estat; Kafando va ser alliberat dies enrere.
- Yacouba Isaac Zida va substituir Blaisé Compaoré fruit de la revolta popular de finals d'octubre de 2014.
- Blaisé Compaoré va substituir Thomas Sankara l'any 1987 fruit d'un sagnant cop d'estat que va acabar amb Sankara executat; un accident segons Compaoré...
- El carismàtic Thomas Sankara, conegut com el "Che Guevara africà", va ser president fruit del cop d'estat militar i popular del 1983 contra el president Jean-Baptiste Ouédraogo, cop d'estat comandat ja llavors per Blaisé Compaoré, i en el que ja es bellugava un joveníssim Gilbert Diendéré...
Com Catalunya, com Espanya, com tots els països, també el poble de Burkina Faso ha d'aprendre a estar en pau amb ell mateix. Però com a Catalunya, com a Espanya, salvant les distàncies (aquí de moment (?) hem enterrat els alçaments militars!) aquest procés és complex i té molts plecs i molts entrebancs.
Espero que la diplomàcia internacional pugui trobar la clau de volta per a resoldre positivament aquesta crisi política que viu Burkina Faso, que la pau i la concòrdia s'imposi al carrer... La pau, com cantava John Lennon, sempre mereix una oportunitat!
Al contrari del General Gilbert Diendéré jo sí sóc un xitxarel·lo, però avui no deixaria que Blaisé Compaoré em fes ombra, ni que fos amb una simple gorra!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada