dijous, 24 de setembre del 2015

Què votar el 27S i no morir en l'intent


És molt probable que la majoria de vosaltres, com la majoria d'electors, ja tingueu el vot decidit per les eleccions al Parlament de Catalunya d'aquest proper diumenge 27 de setembre; però és possible que alguns de vosaltres, com jo, estigueu indecisos, no tingueu clar, encara, què i a qui votar!

Com decidir, aleshores, el vot?
La manera més simple i senzilla d'afrontar el vot de les eleccions del 27S és respondre a la pregunta "vols la independència de Catalunya?" Aquesta pregunta no té, per alguns, un sí o un no rotund... Però la seva resposta, encara que no sigui al 100%, ajuda i molt a definir la resta!

Si la resposta és sí les opcions són majoritàriament dues: Junts pel Sí i la CUP.
Si la resposta és no les opcions són majoritàriament cinc: Catalunya Sí que es pot, el PSC, Unió, Ciutadans i el PP.

Les dues opcions del Sí comparteixen el destí, la independència, però no el camí per arribar-hi (o assolir-la) ni el model d'estat independent; és evident que amb la coalició Junts pel Sí la independència guanya molta centralitat, però també perd, de moment, matisos.

Junts pel Sí vol ser l'estàrter del procés, d'acord, però (per mi) també és important saber qui agafarà el volant... i el timoner, ja ho sabeu, no és sant de la meva devoció...

Les cinc opcions del No sobretot comparteixen el No a la independència de Catalunya, però difereixen, i molt, sobre el model de Catalunya, el model d'Espanya i sobre l'encaix de l'una dins l'altra.

Per tant més enllà del Sí i més enllà del No les eleccions del 27S també ens exigeixen circular per l'eix dreta - esquerra amb tot el que això suposa.

I és que, més enllà de la independència, no és el mateix votar la CUP que votar Junts pel Sí; o més enllà de la no-independència no és el mateix votar Catalunya Sí que es pot o el PSC que votar Ciutadans o el PP, per exemple.

No sé si aquesta campanya electoral, amb candidats ballant i fent l'indi, amb debats poc moderats i sense blocs, amb l'aparell i els tentacles de l'estat espanyol més implicats que mai en campanya o amb un govern sortint esquivant la /(necessària) rendició de comptes del seu mandat, haurà contribuït massa a enriquir el debat polític i a definir els indecisos...

És prou significatiu que per mi el millor i més intel·ligent d'aquesta campanya hagi estat el vídeo de la CUP!

Però davant les urnes, què hem de fer els indecisos? 
Fer el que ens demani el cos? Però quina part del cos: el cor, el cap, el fetge, la butxaca?... Cert és que cada part del cos em demana votar un partit diferent!

Mai com fins ara, en aquestes eleccions, havia estat tant indecís i fins i tot mai com fins ara havia estat tan a prop del vot en blanc, una opció també molt noble i que no descarto, però que per poc que pugui intentaré estalviar-me: prefereixo equivocar-me votant un partit, que no quedar-me en blanc, eludir la decisió...

Què votar el 27S? Encara em queden dies i hores per a reflexionar-ho i acabar-ho de decidir. Això és el que hem de fer els indecisos el dia 27: anar a votar i prendre partit, a risc d'equivocar-nos, pel partit que sigui!

Això és el que faré jo el dia 27 de setembre: definir el meu vot, que com el vostre, si ja el teniu decidit, és secret, personal i intransferible!

... Procuraré no morir en l'intent!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada