dijous, 17 de setembre del 2015

Escala de valors


Igualtat, llibertat, solidaritat, felicitat, tolerància, riquesa, pau, amistat, professionalitat, autenticitat, bellesa, felicitat, ordre, plaer, seguretat, tendresa, creativitat, força, salut, compassió... És molt probable que entre aquesta vintena de valors tu i jo en compartim molts, possiblement majoria, sinó tots!

També és molt probable que si d'aquesta vintena de valors tu i jo n'haguéssim de triar deu, en molts coincidiríem, però segurament no en tots...

Ara bé, si dels deu de la nostra tria, fins i tot si tots deu fossin coincidents, els haguéssim de llistar, de prioritzar en ordre de major a menor importància, és poc probable que, més enllà d'alguna coincidència, les nostres llistes fossin idèntiques!

Tu i jo podem compartir molts valors, però difícilment tindrem la mateixa escala de valors, doncs aquesta sempre serà fruit de la nostra pròpia i particular manera de veure, percebre i entendre el món, fruit dels nostres pensaments, les nostres experiències, les nostres relacions...

És possible que la felicitat, l'amistat, la llibertat, la igualtat i la tolerància siguin valors compartits, però mentre per mi, per exemple, la felicitat és al capdamunt de la meva escala de valors, potser per tu ocupa el segon, el tercer o el cinquè lloc de la teva escala!

Quelcom semblant passa amb la independència, que per alguns ocupa la "pole position" de les seves prioritats i anhels, per d'altres el segon, el tercer o el cinquè lloc de la seva graella de sortida entre els seus valors i aspectes a considerar de cares al proper 27 de setembre. Per d'altres, fins i tot,  ni tan sols forma part de les seves prioritats i anhels...

Totes les eleccions, també aquestes del 27 de setembre, posen en solfa la nostra escala de valors, doncs és sobretot a través seu, i a través de la identificació dels nostres valors prioritaris en els de les candidatures i candidats que es presenten, que acabem votant... o no!

Si la felicitat és el valor suprem de la meva escala de valors el més probable és que voti el Partit de la Felicitat; però cauria en l'error si pensés que els qui no el voten no només són uns (tristos i mediocres) infeliços, sinó que a banda de la seva tampoc volen la meva felicitat... quan possiblement voten altres partits, el de l'Ordre, el del Plaer, el de la Bellesa o el de la Riquesa simplement perquè tenen una escala de valors diferent, escala en la que és molt probable que també hi hagi la felicitat, en una posició diferent a la meva.

Quin error, per tant i per mi, allò que o estàs amb mi o estàs en contra meva... la realitat és, o la percebo, més complexa, més plena de matisos, ben plena de diferents i diverses escales de valors!

La tolerància ocupa, en la meva, una de les posicions més elevades...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada