dimarts, 8 de setembre del 2015

Matisos del Sí, matisos del No


A vista d'ocell les eleccions del proper 27 de setembre ens dibuixen dos grans blocs monolítics que sumaran més enllà dels partits i coalicions que hi concorren, el bloc del Sí a la independència i el bloc del No.

La d'ocell és una vista que està bé no perdre, una perspectiva tan necessària com ho és també una visió més propera, la de peu de carrer, que permet veure i descobrir que els grans blocs de la vista d'ocell no són monolítics ni tan compactes, com sembla... Com més ens hi apropem, més podem percebre les seves diferències, que hi són més enllà del Sí i més enllà del No.

És evident que dins el bloc del Sí hi ha matisos, no només entre els partits i coalicions que el formen (CUP i Junts pel Sí), també hi ha molt més que matisos entre els integrants de la candidatura Junts pel Sí, més enllà del Sí. Aquesta és la seva gràcia, la seva virtut, però també pot ser el seu principal defecte: més enllà del Sí (que per molts ho és tot) hi ha un incòmode silenci...

També és evident que dins el bloc del No hi ha matisos entre els partits que es consideren no independentistes; el PSC, Unió, Ciutadans i el PP tenen entre ells grans diferències, algunes aparentment insalvables, tot i que aquestes queden diluïdes (voluntària o involuntàriament) per la força del No i el seu contrast amb el Sí.

Fins i tot la mirada més propera ens permet veure que entre el Sí i el No a la independència també hi ha espai polític, espai que com un equilibrista representa amb prou habilitat la coalició Catalunya Sí que es Pot, que no és independentista però que per moments tampoc en renega del tot...

El caràcter plebiscitari que es vol donar a aquestes eleccions afavoreix la visió més simple de l'escenari electoral, la vista d'ocell que dibuixa dos grans blocs, però aquestes eleccions no són un referèndum, sinó unes eleccions al Parlament de Catalunya, eleccions especials i excepcionals, si voleu, però al cap i a la fi el 27 de setembre al vespre primer sumarem vots per comptar els diputats que formaran el nou Parlament de Catalunya, els que escolliran el nou president i aquest el nou govern.

I és que en aquestes eleccions no només està en joc el Sí o el No a la independència, també quin Sí i quin No: no és la mateixa independència la que defensa el president Mas que la que vol la CUP; no és la mateixa Catalunya la que el PSC vol dins Espanya que la que vol el PP...

Afortunadament dins de cada opció (Sí o No) hi ha prou matisos per tal que cada un de nosaltres, els catalans cridats a les urnes, trobem la nostra opció!

Estic convençut que tu ja tens la teva!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada