diumenge, 16 d’octubre de 2011

La #metamorfosi d' #ElBulli a #ElBulliFoundation #BAD11


El porqué de la transformación_elBulli Foundation from Visual13 on Vimeo.

"elBullirestaurant ha tancat definitivament les seves portes i s’ha convertit en elBullifoundation."

Així se simple. Amb aquestes escasses paraules s'informa a la pàgina web d'El Bulli que l'activitat del restaurant ha plegat veles i que, per tant, ja no s'accepten més resrerves...

I ara El Bulli, amb Ferran Adrià al capdavant, està en plena metamorfosi per esdevenir El Bulli Foundation.

El Bulli ha estat el millor restaurant del món i Ferran Adrià el millor cuiner; la seva cuina ha traspassat les fronteres del seu sector i s'ha endinsat en les de l'art, l'economia, la gestió, la cultura... Què més fer quan s'és a dalt de tot? Què fer quan sembla no haver-hi més fites a assolir? Com superar-se un mateix?

Reinventar-se.

Durant l'emissió del documental de Sense Ficció "El Bulli, l'últim vals" més d'un es preguntava si era, si és ètica l'alta cuina amb la crisi i la gana que hi ha a casa nostra i pel món.

És evident que al documental s'hi veia gent adinerada, que El Bulli, i d'altres restaurants, no estan a l'abast de les butxaques de la majoria, però jo al documental no hi veia només clients amb vestits cars, sobretot hi veia cuiners i, més que un restaurant, El Bulli també ha estat, com molts altres, una escola de formació de cuiners. Em preguntava jo mateix si algú ha estudiat l'impacte de l'explosió de la gastronomia encapçalada per El Bulli en l'ocupació al sector de la restauració...

I allà on alguns ulls hi veuen una cuina esnob, jo hi veig una cuina que investiga, que proposa, que arrisca...

No crec que hagi estat mai la missió de cap restaurant, tampoc la d'El Bulli, acabar amb la fam al món, que hi és i que són moltes les necessitats alimentàries bàsiques que té molta de la població del nostre món; tampoc és El Bulli, ni el bar d'esmorzars de forquilla que hi ha davant de casa meva, qui té la responsabilitat de resoldre aquesta qüestió, en tot cas no més que tu i jo... La pregunta no és inoportuna, però possiblement està mal formulada...

Avui és el Dia Mundial de l'Alimentació i és per aquest motiu que el  Blog Action Day es dedica enguany a l'alimentació. Seran molts els qui avui, encertadament, escriuran als seus blocs sobre la fam al món, també sobre la indústria alimentària, sobre els transgènics, sobre el comerç just dels aliments i les matèries primeres... 

Precisament avui, Dia Mundial de l'Alimentació, jo he cregut que és un bon dia per parlar d'El Bulli, per valorar la seva contribució tangible i intangible al món de la gastronomia, i més enllà... i sobretot avui és un dia molt indicat per aplaudir la valentia de tancar "la gallina dels ous d'or" per construir un gran espai de creació, per valorar el pas del restaurant El Bulli a El Bulli Foundation.


¿Cómo se divulgará la creatividad en elBullifoundation? from Visual13 on Vimeo.


Crear és la síntesi de la missió d'El Bulli Foundation: "Existen ya grandes escuelas de cocina y de restauración, por lo que nuestra aportación no debería entenderse desde la perspectiva de la docencia. A lo que podemos aspirar es a enseñar a pensar, a ayudar a pensar, puesto que la actitud y la mentalidad adecuada son las que permiten crear de manera positiva y provechosa."

El Bulli ha fet feliç a molta gent, gent afortunada que n'ha estat client o que hi ha treballat... amb El Bulli Foundation Ferran Adrià i el seu equip no només volen seguir essent feliços, sinó que volen compatrir àmpliament, més que mai, la seva felicitat...

Moltes gràcies Ferran, moltes gràcies Bulli, i fins ben aviat... al 2014!


Para seguir siendo felices_elBulli Foundation from Visual13 on Vimeo.