dimarts, 23 d’octubre del 2012

Les forces centrífugues i centrípetes d'Espanya

D'aquí just un mes posarem el punt i final a campanya electoral de les eleccions al Parlament de Catalunya del 25N. Una campanya que si bé té vida i dinàmiques pròpies no podem concebre-la, avui, sense tenir encara molt present el què ha passat aquest darrer cap de setmana a les eleccions basques i gallegues.

Ambdues eleccions poden de manifest que Espanya està sotmesa, com feia temps que no es percebia, a un joc (xoc?) de forces centrípetes i centrífugues, simbolitzades per la còmode victòria del PP a Galícia i per l'eclosió de Bildu al País Basc, més que no pas per la victòria del PNB...

Aquesta és, per mi, una de les lectures que podem fer d'aquestes eleccions pensant en les nostres, les del Parlament de Catalunya, però matisant algunes coses: no sembla que cap partit català clarament independentista pugui arribar a tenir la força que Bildu té avui a Euskadi i per més semblants que puguin semblar, CiU i el PNB no són ni defensen, a nivell nacional, el mateix.

Una segona lectura que en faig és que, Bildu al País Basc i Beiras a Galícia a banda, qui guanya les eleccions és el centre-dreta nacionalista al País Basc i la dreta espanyolista a Galícia; o el què és el mateix, pinten bastos per a l'esquerra i en especial per als socialistes.

Les forces centrípetes i centrífugues també es posaran en joc a les eleccions al Parlament de Catalunya del proper 25 de novembre, unes eleccions que entre els molts interrogants que ens plantegen, veurem si, com de moment indiquen les enquestes, centrifuguen el vot socialista.

Veurem quin és el resultat d'aquest joc de forces centrífugues i centrípetes...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada