dilluns, 20 de juny del 2011

De la presa de possessió com regidor a #SarriadeTer, el meu discurs

Assegut al Ple, moments abans de començar el Ple de constitució del nou Ajuntament. Foto: Ràdio Sarrià

Benvolguts i benvolgudes veïns i veïnes, alcalde i resta de càrrecs electes,

siguin les meves primeres paraules per a felicitar al reelegit alcalde, el senyor Roger Torrent. Vostè té novament, no només la responsabilitat d'exercir les funcions d'alcalde, sinó també les de presidir aquest ple que avui s'ha constituït, que és el màxim òrgan de representació democràtica del nostre poble, Sarrià de Ter.
Desitjo i confio que sabrà fer-ho donant joc a tots els grups municipals aquí representats, doncs som tots i cadascun de nosaltres qui més i millor representem la voluntat del poble, naturalment cada grup en funció de la força representativa que li correspon.

També voldria felicitar i donar la benvinguda a les regidores i regidors que avui han pres possessió per primera vegada. Assumiu per primera vegada la representació municipal, posant-vos al servei, bé des d'una responsabilitat de govern, bé des d'una responsabilitat d'oposició, dels nostres veïns i veïnes, dels seus interessos i necessitats, tan individuals com col·lectius. Us desitjo molta sort en la vostra tasca i, com que no sóc ningú per a donar consells ni lliçons a ningú, tan sols us esperono a viure aquesta alta responsabilitat com un aprenentatge permanent d'exercici de vocació de servei.

Avui comencem un nou mandat i el què hem de fer és mirar endavant, però precisament avui també voldria fer un cop d'ull enrere per manifestar el meu agraïment a les regidores i regidors que recentment han deixat de ser-ho, en especial a qui en el darrer mandat han estat companyes de grup municipal, la Iolanda Jiménez, la Loli Fernández i l'Assumpció Vila. La representació política de la voluntat del poble a l'Ajuntament és una tasca col·lectiva i vosaltres l'heu exercit, al llarg d'aquests darrers anys, amb responsabilitat i compromís. Moltes gràcies a vosaltres i també a la Dolly Grau, en Jordi Costa i en Lluís Aymerich per la vostra aportació a la política municipal del nostre poble.

Però avui és un nou començament, un inici de mandat que ens durà fins al 2015. Avui celebrem la renovació del Ple municipal, un ple molt renovat, en què hi haurà més càrrecs electes novells que veterans, i també un ple més rejovenit. Aquestes són dues bones notícies que hem de saber valorar com a poble, doncs per bé que a nivell general la política està, avui en dia, molt desprestigiada, trobem a casa nostra molta gent que manté viu i ferm el compromís polític vers la governança d'allò comú, des de l'Ajuntament. Les candidatures, totes les candidatures, eren renovades i més rejovenides, pel què inevitablement aquest ple també havia de ser-ho i així ha estat.

Les eleccions municipals han dibuixat un nou escenari polític a Sarrià de Ter, diferent del què hem tingut aquests darrers anys. En el meu cas, i en el cas del grup municipal que represento, seguirem treballant a l'Ajuntament des de la oposició. Fer oposició no vol dir necessàriament confrontació, sinó sobretot, i és el que nosaltres esperem, vol dir aportar una mirada diferent, des d'una perspectiva diferent i des d'un projecte polític diferent. Una mirada diferent per sumar o bé per, si s'escau, deixar palès que pot haver-hi una altra manera de fer i plantejar les coses.

Cada grup municipal té un full de ruta inicial, té una base programàtica a partir de la qual articular les propostes i projectes per a Sarrià de Ter; els programes electorals són el punt de partida. Però el treball que se'ns encomana al grups municipals és treballar per un objectiu comú, Sarrià de Ter i el màxim benestar dels veïns i veïnes, pel què es fa imprescindible que els tres grups municipals representats a l'Ajuntament treballem conjuntament; i treballar conjuntament vol dir comunicació i diàleg, vol dir mà estesa i voluntat d'entesa a l'hora de plantejar les propostes, tan per part del grup que té la responsabilitat de govern, com dels que tenim la d'oposició.
Aquesta serà la meva actitud, un treball en positiu i de voluntat d'entesa. Millorar el diàleg i la comunicació i potenciar el treball conjunt dels tres grups municipals és l'assignatura pendent que em sembla que tenim per aquests quatre propers anys; i llavors, naturalment, davant les propostes que puguem formular, que cada grup voti, en aquest ple, en el sentit que consideri.

Però la governança municipal, el treball dels grups municipals, tan del govern com de l'oposició, no s'ha de fer només portes endins a l'Ajuntament com si aquest fos un receptacle estanc; també cal fer-ho, i molt més del què tots plegats hem estat capaços de fer fins avui, portes enfora, amb vosaltres, veïns i veïnes. A la democràcia representativa que nosaltres, càrrecs electes, representem, hem de sumar-hi, que no substituir, la democràcia participativa. Som política local i és aquesta la més propera a la ciutadania; hem de ser capaços d'aprofitar aquesta proximitat per fer-vos implicar més, a vosaltres, sarrianenques i sarrianencs, en els afers municipals, en molts afers del nostre poble que, tot i que la decisió final ha de ser d'aquest ple, en el procés de maduració de moltes propostes ha de ser imprescindible la vostra participació.

Afrontem un nou mandat municipal en un context econòmic molt difícil, un context social i econòmic deprimit que afecta també a l'Ajuntament, doncs tindrem menys recursos, pel què el nivell d'exigència en la gestió municipal és més alt, per si no ho era prou encara: haurem de gestionar més i millor els menys recursos que tindrem per a seguir oferint serveis i equipaments municipals de qualitat. Aquesta ha de ser i serà una tasca col·lectiva, aquesta ha de ser i serà una responsabilitat col·lectiva que requerirà de l'esforç de tothom.

Assumeixo per quatre anys més, amb responsabilitat i il·lusió, la feina de regidor del meu poble; més enllà i per sobre de la satisfacció personal, que hi és i és imprescindible per a poder exercir aquest càrrec, voldria manifestar-vos avui el meu compromís per aquests quatre anys en sumar; és i serà la meva voluntat aportar el punt de vista del projecte que represento a l'Ajuntament a tots els afers municipals, amb voluntat d'entesa i de consens, sempre que sigui possible. Però sobretot la meva voluntat i actitud serà la d'escoltar, la d'escoltar el govern, la d'escoltar l'alcalde i l'altre grup de l'oposició, però sobretot i també, escoltar-vos a vosaltres, veïns i veïnes de Sarrià de Ter.

Moltes gràcies i enhorabona alcalde, enhorabona regidores i regidors!


Roger Casero Gumbau
Regidor del PSC a l'Ajuntament de Sarrià de Ter

Sarrià de Ter, dissabte 11 de juny de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada